WOHD-logo-HU_n3

Az Egészséges Száj Világnapja Szegeden 2018

2013 óta minden évben március 20. az Egészséges Száj Világnapja (World Oral Health Day). A világ legnagyobb fogászati szövetsége, az FDI szervezésében indult a nemzetközi kampány, melyhez a világ 130 országa, köztük Magyarország is csatlakozott. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a szájhigiéné fontosságára.


2018_WOHD-poster-public_dentist-HU


Az Egészséges Száj Világnapja alkalmából 2018. március 20-án (kedden) a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara a HÖK közreműködésével rövid programot szervezett Szeged belvárosában, mellyel szerették volna felhívni a figyelmet a szájüregi egészség megőrzésének fontosságára. A program 11 órától 17 óráig tartott.


A programról a delmagyar.hu és a vtvszeged.hu is tudósított.
Néhány érdekes adat:

  • A világ népességének mintegy 90%-a szenved valamilyen szájüregi megbetegedésben.
  • Magyarországon egy 12 évesnek átlagosan 4 lyukas foga van, ugyanezen korosztály 70%-a szenved ínygyulladásban.
  • Egy átlagos magyar lakos nem sokkal több, mint két tubus fogkrémet használ el évente.
  • Hazánk Európában a szomorú első helyezést érte el a szájüregi rosszindulatú elváltozások gyakoriságának és halálozási arányának vonatkozásában. Ez évente körülbelül 1500 halálesetet jelent, ami majdnem kétszer annyi, mint az autóbalesetben elhunytak száma. Ezt az arányt nagymértékben lehetne javítani, ha az emberek félévente felkeresnék fogorvosukat, és a kóros folyamatok időben felismerésre kerülnének.Egeszseges_Szaj_Vilagnapja_Szeged_2017-1  Egeszseges_Szaj_Vilagnapja_Szeged_2017-2_jav


szponzorok