Dr Dombi József (fotó Dorkó Dániel)

Dombi József, egyetemünk oktatója az ország legidősebb professzora

Több ezer tanítvány, 75 éves munkatapasztalat, négy rangos elismerés. Dombi József (96) talán az egyetlen tanár Magyarországon, aki elmondhatja magáról: növendékeinek unokái is megfordultak a katedrája előtt.

– Van ilyen is, annyi tanítványom volt már az évek során. Még a gyakorlatvezető kolléganőm édesapja is nálam szigorlatozott. A legutóbbi tanszékvezető, Bor Zsolt hat évvel ezelőtt kiszámolta, hogy ha hármas sorokba állítanánk az eddigi összes diákomat, akkor 15 kilométeresnél is hosszabb oszlopot alkotnának – emlékezett a Szegedi Tudományegyetem fizikaprofesszora.


Bár eddigi tanoncai akár már egy kisebb várost benépesítenének, Dombi tanár úr a mai napig oktat.

– Imádok tanítani, és nagyon szeretem a diákjaimat. Örülök, hogy sokukkal ma már együtt is dolgozhatok. A tanszéken szinte mindenkit én tanítottam – mesélte nevetve József.


Az egyetem rektora, Szabó Gábor (61) sem kivétel, ő is Dombi diákja volt. Ám nem csak az intézményben, más tudományos körökben is akad az ősz professzor nebulói közül. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Pálinkás József (63) is az ő óráira járt.

– Jó kedélyű, kiegyensúlyozott tanár és megnyerő egyéniség, jó volt az óráira járni. Nagy hatással volt rám – mondta Pálinkás.


Prof_Dombi_Jozsef_01

Dombi József (jobbra) a szegedi Kísérleti Fizikai Intézetben tartotta első előadását

Dr. Dombi József a Zala megyei Nagylengyel községben született 1920. február 5-én. Egyetemre 1938-1943. között a m. kir. Ferencz József, majd Horthy Miklós Tudományegyetemre (jelenleg SZTE) járt - az Eötvös Lóránd kollégium tagjaként – ahol mennyiségtan és természettudomány (matematika és fizika) középiskolai tanár szakot végez.

1944-ben tartotta első egyetemi előadását a szegedi Kísérleti Fizikai Intézetben. Még a háború alatt is pedagógus maradt: hadifogságában egy hazájából kitelepített, 14 éves kislánynak tanított matematikát. 1946-os hazatérése után Pakson oktatott, majd 1950-ben a Fizikai Intézetben kapott állást, ahol lézerrel kapcsolatos kutatásokba kezdett. 1985-ig a Szegedi Tudományegyetemen a TTK, Kísérleti Fizikai Tanszékének oktatója, kutatója. 1985. július 01-től nyugdíjas. 1968-ban lett a Fizikai tudomány kandidátusa, 1990-ben Címzetes egyetemi tanár.


A mai napig aktív oktató. 96 évesen is 20 óra gyakorlatot tart félévenként – ám úgy érzi, hamarosan befejezi a tanítást.

– Az idei csoportokat nem hagyom cserben, már csak egy félév van hátra – mesélte. – Jövő ősszel azonban már ideje lesz másnak is lehetőséget adni a katedrán.


Forrás: kép és szöveg blikk.hu


 

Dr. Dombi József a Közéleti Kávéházban (2015)

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 27.
  10:00 - 13:30
  Elméleti Orvostudomány: Dr. Buzás Krisztina, interdiszciplináris/elméleti orvostudományból PhD-val rendelkező tudományos főmunkatárs (SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék)
 • *
  április 17. 12:00 - 21. 08:00
  Idén is megrendezésre kerül a tavaszi szünetben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi, Gyógyszerésztudományi és Fogorvostudományi Karok Hallgatói Önkormányzatainak közös tábora felvételizők számára. Velünk sikeresen készülhetsz az érettségire, mivel egyetemi oktatók a biológia érettségi kritikus területeit kiemelve, az aktuális követelményekhez igazítva biztosítanak intenzív felkészítést az előadások során. Továbbá Kémia és Fizika tantárgyból a szükséges elméleti tananyag mellett kiscsoportos foglalkozások keretei között a szóbeli vizsgára szükséges kísérletek gyakorlása is biztosított. Az elméleti és gyakorlati oktatás mellett a kikapcsolódásra is sor kerül és csapatépítő programokkal várunk titeket, ahol Szeged város nevezetességei mellett leendő évfolyamtársaitokkal is megismerkedhettek. Jelentkezés és további információk hamarosan!
 • *
  május 10. - 11.
  Egész napos
  A regisztráció 2019. január 7-én nyílik!