Dr Dombi József (fotó Dorkó Dániel)

Dombi József, egyetemünk oktatója az ország legidősebb professzora

Több ezer tanítvány, 75 éves munkatapasztalat, négy rangos elismerés. Dombi József (96) talán az egyetlen tanár Magyarországon, aki elmondhatja magáról: növendékeinek unokái is megfordultak a katedrája előtt.

– Van ilyen is, annyi tanítványom volt már az évek során. Még a gyakorlatvezető kolléganőm édesapja is nálam szigorlatozott. A legutóbbi tanszékvezető, Bor Zsolt hat évvel ezelőtt kiszámolta, hogy ha hármas sorokba állítanánk az eddigi összes diákomat, akkor 15 kilométeresnél is hosszabb oszlopot alkotnának – emlékezett a Szegedi Tudományegyetem fizikaprofesszora.


Bár eddigi tanoncai akár már egy kisebb várost benépesítenének, Dombi tanár úr a mai napig oktat.

– Imádok tanítani, és nagyon szeretem a diákjaimat. Örülök, hogy sokukkal ma már együtt is dolgozhatok. A tanszéken szinte mindenkit én tanítottam – mesélte nevetve József.


Az egyetem rektora, Szabó Gábor (61) sem kivétel, ő is Dombi diákja volt. Ám nem csak az intézményben, más tudományos körökben is akad az ősz professzor nebulói közül. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Pálinkás József (63) is az ő óráira járt.

– Jó kedélyű, kiegyensúlyozott tanár és megnyerő egyéniség, jó volt az óráira járni. Nagy hatással volt rám – mondta Pálinkás.


Prof_Dombi_Jozsef_01

Dombi József (jobbra) a szegedi Kísérleti Fizikai Intézetben tartotta első előadását

Dr. Dombi József a Zala megyei Nagylengyel községben született 1920. február 5-én. Egyetemre 1938-1943. között a m. kir. Ferencz József, majd Horthy Miklós Tudományegyetemre (jelenleg SZTE) járt - az Eötvös Lóránd kollégium tagjaként – ahol mennyiségtan és természettudomány (matematika és fizika) középiskolai tanár szakot végez.

1944-ben tartotta első egyetemi előadását a szegedi Kísérleti Fizikai Intézetben. Még a háború alatt is pedagógus maradt: hadifogságában egy hazájából kitelepített, 14 éves kislánynak tanított matematikát. 1946-os hazatérése után Pakson oktatott, majd 1950-ben a Fizikai Intézetben kapott állást, ahol lézerrel kapcsolatos kutatásokba kezdett. 1985-ig a Szegedi Tudományegyetemen a TTK, Kísérleti Fizikai Tanszékének oktatója, kutatója. 1985. július 01-től nyugdíjas. 1968-ban lett a Fizikai tudomány kandidátusa, 1990-ben Címzetes egyetemi tanár.


A mai napig aktív oktató. 96 évesen is 20 óra gyakorlatot tart félévenként – ám úgy érzi, hamarosan befejezi a tanítást.

– Az idei csoportokat nem hagyom cserben, már csak egy félév van hátra – mesélte. – Jövő ősszel azonban már ideje lesz másnak is lehetőséget adni a katedrán.


Forrás: kép és szöveg blikk.hu


 

Dr. Dombi József a Közéleti Kávéházban (2015)

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • *
  május 5.
  08:00 - 23:59
  Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt és versenyezni vágyót a XXXVIII. SZTE EHÖK Nevezéses Horgászversenyre! Időpont: 2019. május 5. (vasárnap) Helyszín: Sándorfalva Nádastó Jelentkezni: szek@ehok.u-szeged.hu Tárgy: Horgászverseny Jelentkezési határidő: 2019.04.25. 16:00-ig. Az email tartalmazza a csapatnevet, kategóriát, a csapattagok nevét és pólóméretét, a csapatkapitányt és elérhetőségét (e-mail cím és az egyik csapattag telefonszáma) ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ -- Nevezési díj: 8000 Ft/csapat -- Fizetés helyszíne: TIK Ajándékbolt (6722 Szeged, Ady tér 10. földszint) -- Csapat létszám: 3+1 fő (szektoronként 1 fő / 1 bot + 1 kapitány aki a szervezőkkel tartja a kapcsolatot) ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ Csak az első 25 csapat regisztrációját tudjuk elfogadni! 3 kategóriában lehet indulni a versenyen: ◯ Dolgozói ◯ Hallgatói ◯ Oktatói A verseny előreláthatóan 7:30-14:00-ig tart. Eredményhirdetés körülbelül 14:30-kor A verseny közben a szervezők meleg ennivalóval vendégelik meg a verseny résztvevőit, illetve minden résztvevő ajándékba kap egy horgászversenyes pólót. A legjobbnak bizonyuló csapat jutalomban részesül. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ A verseny időtartama körülbelül 6 óra. Versenyszabályok: A csapatverseny végeredménye a csapatok tagjai által fogott halak össztömege alapján alakul ki. Az egyéni verseny sorrendje (kategóriánként) a fogott halak össztömege alapján dől el. A verseny az országos általános horgászrend szerint folyik (három bot/csapat fenekező vagy úszós készséggel). A versenyen sem méret-, sem darabkorlátozás nincs. A kifogott halakat mindenki köteles életben tartani és a mérlegelés után a vízbe visszaereszteni. A versenyzők lehetőség szerint rendelkezzenek bottal, etető anyaggal, halkiemelővel, haltartóval, stb. A jelentkezőknek sok sikert kívánunk! SZTE EHÖK
 • *
  május 10. - 11.
  Egész napos
  A regisztráció 2019. január 7-én nyílik!
 • június 29.
  10:00 - 12:00