Friss hírek

|<(1) <(3) 4 5 [6] 7 
2019. február 08.
“Okoseszközök hatása a családi életre illetve egészségünkre” címmel, közösen hirdet pályázatot a Pepita.hu családi portál illetve a Doklist.com nemzetközi orvosértéklő portál. Magyarországi, illetve a szomszédos országok magyar anyanyelvű, alap-, mester- vagy osztatlan képzésében résztvevő, 40 évnél fiatalabb, aktív státuszú hallgatóinak.
2019. február 06.

Elméleti Orvostudomány: Dr. Buzás Krisztina, interdiszciplináris/elméleti orvostudományból PhD-val rendelkező tudományos főmunkatárs (SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék)

2019. február 05.

Ismét meghirdeti SZTE START ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem, mellyel azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik idén első helyen jelentkeztek az SZTE valamely képzésére. A program célja, hogy a diákok számára segítse az átmenetet a középfokú- és felsőoktatás között. Az ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, a jelentkezési határidő: 2019. július 11.

2019. február 05.

Nullszaldóval zárta a 2018-as évet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. A 2016 év végi 3,5 és a 2017. évi 2 milliárd forint összegű adósságot feszes gazdálkodással, szervezetfejlesztési és hatékonyságnövelő intézkedésekkel csökkentette az intézmény úgy, hogy a betegellátás színvonala nem romlott.

2019. február 04.

A Szegedi Tudományegyetem Közalkalmazotti Szabályzata értelmében a Közalkalmazotti Tanács választás két fordulóból áll (jelölés és választás), amely keretében az egyetemen – öt év időtartamra – új 13 fős Közalkalmazotti Tanács kerül megválasztásra.

2019. január 29.

A szülői értekezlet a következő pontokat érinti

  • felsőoktatási szakképzés, alapképzés, mesterképzés és osztatlan képzés az SZTE-n;
  • SZTE ösztöndíj lehetőségek;
  • felvett SZTE-s hallgatóknak nyújtott lehetősége;
  • felvételi ponthatárok;
  • többletpontok lehetőségei;
  • osztatlan tanárképzés;
  • kötelező nyelvvizsgával és emeltszintű érettségivel kapcsolatos tudnivalók;
  • diákhitel, mint lehetőség.
2019. január 29.

Tanulmányi ösztöndíjak magyar hallgatók részére, mesterképzésre és doktori disszertációra. Kutatói ösztöndíjak magyar kutatók részére.

2019. január 18.
2019. január 18.

Csoportos felsőoktatási hallgatói tanulmányutak támogatására irányuló pályázatokat írtak ki, melyek megtekinthetők a cikkben!

2019. január 17.

Kedves Hallgatók! Felkerült honlapunkra a frissített 2018-2019-es II. féléves órarendek listája.

2019. január 17.

A 2019. évi rendes felvételi eljárásban az állami ösztöndíjas képzésre a sikeres felvételhez a tavalyi 423 pont helyett a fogorvos osztatlan mesterszakon a minimális felvételi pontszám 390 lesz!

2019. január 15.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete pályázatot hírdet az egyetemek és főiskolák hallgatói számára. További információ a cikkben.

2019. január 15.

Pályázati felhívás! A Miniszterelnökség a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról szóló 228/2011. (X. 28.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésének a) pontja alapján pályázatot hirdet a 2019. évi Magyar Közigazgatási Ösztöndíjra a közigazgatási életpálya iránt elhivatott, idegen nyelveket beszélő, felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok részére.

2019. január 10.

Az Elsevier kiadó - teljesíthetetlen előfizetési követeléseit és a tárgyalások megszakadását követően - 2019. január 11-én lekapcsolja a magyarországi Science Direct, Scopus és SciVal adatbázis hozzáférést.

2019. január 07.

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg működő Közalkalmazotti Tanács mandátuma 2019. év február végén lejár. A választás megszervezésére és lebonyolítására a jelenlegi Közalkalmazotti Tanács 2018.12.10. napján Választási Bizottság (VáB) felállításáról döntött, egyúttal felkérte Dr. Gyenes Kálmánt a VáB elnöki feladatainak ellátására.

2019. január 03.

Világ és európai viszonylatban is javított 2017-es „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem. A GreenMetric 2018-as világrangsorában az SZTE a 77. helyezést érte el, és a korábbi 88. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet. Az SZTE az európai green-listán a 34., Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem.

2019. január 03.

Egyetemi sportkörök, nyelvi kurzusok, szakkollégiumok, ismeretterjesztő előadások – ilyen ingyenes szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az egyetemeken és főiskolákon azok a hallgatók, akik a szemináriumok, a vizsgák és a ZH-k mellett másra is szakítanának időt.

2019. január 03.

Javában tart a vizsgaidőszak, az éjszakai baglyoknak kedvezve több egyetemi könyvtár meghosszabbította nyitvatartási idejét - van olyan könyvtár, ahol egészen éjfélig tanulhatnak az hallgatók. Jó hír ez a zajos kollégiumok lakóinak is, akik máshol nehezen tudnának felkészülni a vizsgákra.

2018. december 21.

Korszerű sejtterápiás készítmények fejlesztésére alkalmas kutatólaboratóriumot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) 187 millió forintos uniós támogatással – közölte Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának vezetője csütörtökön.

2018. december 20.

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara kötelező szintentartó tanfolyamot indít a fogorvosoknak 2019 január 24. és 26. között.

2018. december 19.

A Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége rövid, öt-hat hetes szemináriumokat hirdet meg az Egyesült Államokban az amerikai társadalom, politikai berendezkedés, kultúra, történelem és más témák iránt érdeklődőknek.

2018. december 19.

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

2018. december 07.

November 23-án Dr. Németh László, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, az Általános Orvosi Kar Szakképzési Dékáni megbízottja, és Dr. Baráth Zoltán, a Fogorvostudományi Kar Dékánja ünnepélyes keretek között adták át a Címzetes Főorvosi Címet 12 fogorvosnak.

2018. december 05.

A Szegedi Tudományegyetem hetedik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelyen 50 határon túli és magyar középiskolás csapat méri össze tudását kémia, biológia, fizika tantárgyból.

2018. november 28.

A regisztráció 2019. Január 7-én nyílik!

2018. november 26.

Két korábbi dékán és a Kaáli-intézet megalapítója is most vehette át jubileumi diplomáját.

2018. november 21.

Az idei évben Dr. Baráth Zoltán Dékán átadta a TDK Konferencia díjazottjainak okleveleit. Díjazottjaink névsora a következők:

2018. november 20.

Közeleg az időszak, amikor ideje kifényesítenünk csizmáinkat, papírra vetni kívánságaikat és felkészülni a Mikulás érkezésére. Idén is várják a volt hallgatókat, volt és jelenlegi dolgozókat csemetéikkel az Alma Mater Mikulás ünnepség szervezői.

2018. november 19.

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napját 2018. november 29-én tartja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nyílt nap képzési kiállításán a leendő hallgatók a karok képviselőinek tehetik fel kérdéseiket, valamint két helyszínen óránként kari tájékoztató előadásokon ismerhetik meg mélyebben az SZTE képzési kínálatát.

2018. november 19.

A közhiedelemmel ellentétben fogínysorvadás esetén az íny valójában nem sorvad: rossz beidegződésként használjuk a sorvadás kifejezést.

2018. november 19.

Talán kevesen tudják, de a lézertechnológia sebészeti felhasználásáról Dr. Ratkay Imola szemészorvos húsz évvel ezelőtt tartotta első előadását.

2018. november 19.

Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi regionális Mentőszervezet vezető mentőtisztje tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak az „Általános prevenciós ismeretek” soron következő előadásán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

2018. november 15.

A ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatási-fejlesztési projektje során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek uniós támogatással.

2018. november 15.

Gérard Mourou professzor, lézerfizikus, a 2018. évi fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje november 15-én, csütörtökön 11 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében előadást tart. Az előadás az SZTE polgárai számára nyilvános.

2018. november 13.

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar meghívása és programjai

2018. november 12.

A Szegedi Tudományegyetemről Prof Dr. Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar egyetemi tanára is meghívást kapott az Amerikai Magyar Orvosszövetség (Hungarian Medical Association of America – HMAA) 50. jubileumi konferenciájára, amit hagyományosan a floridai Sarasota városában tartottak.

2018. november 08.

Meghívó

2018. november 07.

Átadták kedden az Dél-alföldi Innovációs Díjakat, három cég és egy természetes személy részesült idén elismerésben. Huszonhét fiatal is kitüntetést kapott a tudomány valamely területén végzett példaértékű munkájáért.

2018. november 07.

Igazi könyvritkaságokat és más kultúrtörténeti szempontból is fontos kiadványokat láthatnak azok, akik ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba, ahol a szombati, jubileumi 20. Szegedi Könyvárverés anyagát mutatják be.

2018. november 07.

Tizenhárom friss olasz filmmel, köztük Paolo Sorrentino, Matteo Garrone és Daniele Luchetti legújabb alkotásaival várja a közönséget a 16. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál szerdától november 16-ig Budapesten, Debrecenben és Szegeden.

2018. november 06.

Elektronikus Tananyag Archívumot alakított ki a Klebelsberg Könyvtár a Contenta néven ismert repozitórium-együttesen belül. Az online elérhető oktatási anyagok lehetővé teszik a diákok számára egy-egy kurzus önálló elvégzését, a tananyag feldolgozását és ellenőrzését. Néhány éven belül a gyűjtemény több tízezer tételt tartalmaz majd.

2018. november 06.

Nyilvánosságra hozta a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézmények 300-as listáját a Quacquarelli Symonds (QS). A rangsorban a 26. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem, ezzel a rangsorolt intézmények legjobb nyolc százalékában szerepel.

2018. november 06.

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem 2020-ra a dél-alföldi régió szellemi központjává, nemzetközi szinten pedig a legjobb ötszáz minőségi egyetem egyikévé kíván válni.

2018. november 06.

Egy elme az örökkévalóságnak címmel írt könyvet Wisinger István szociológus Neumann János matematikus kalandos életéről. A közelmúltban megjelent művet hétfőn mutatták be Szegeden, a szerzővel Bubryák István újságíró beszélgetett.

2018. október 26.

Richter Tudós Klub az SZTE Szent-Györgyi Napokon

2018. október 24.

A szegedi fiatalság 1956-os forradalomban betöltött szerepére emlékeztetett ünnepi beszédében a Szegedi Tudományegyetem rektora a megyei önkormányzat és a kormányhivatal szegedi megemlékezésén a Rerrich Béla téren kedden délután.

2018. október 18.

A hagyományos computer tomográfoknál sokkal nagyobb felbontásra képes eszköz új perspektívákat nyit meg.

2018. október 17.

Eddig ismeretlen képeket és dokumentumokat láthatnak az érdeklődők a Nobel-díjas Kertész Imréről az SZTE Központi Épületében nyílt kiállításon.

2018. október 17.

Magyarország európai szinten is vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben, ezt támogatják a kormányzati szakpolitikai intézkedések is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben, a Connected Transport Summit című konferencián.

2018. október 17.

Együtt emlékezett meg a MEFESZ megalakulására Kiss Tamás, a MEFESZ alapító-elnöke, a Török Márk irányította hallgatói önkormányzat és az egyetem vezetése. Átadták a hallgatói mozgalom kitüntetéseit.

|<(1) <(3) 4 5 [6] 7 

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *