reaktor

Szén-dioxidot átalakító reaktorokat fejlesztenek Szegeden

A ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatási-fejlesztési projektje során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek uniós támogatással.

Cél a szén-dioxid-mennyiség csökkentése


A vegyészekből és mérnökökből álló csoport felhasználva az eddig megszerzett sokrétű elektrokémiai, áramlásos kémiai, valamint reaktorfejlesztési tudását és kémiai katalízis terén szerzett tapasztalatát, egy olyan új reaktort fejleszt, amellyel a légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációját lehet csökkenteni. A projekt teljes költségvetése több mint egymilliárd forint. A konzorcium sikerrel lezárta az első kutatási fázist, új katalizátor-előállítási módszereket dolgoztak ki, valamint új katalizátorokat fejlesztettek: az előremutató eljárás eredményeként a szén-dioxid megkötését olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely a vegyipar számára hasznos anyagokat eredményez, így járul hozzá egy fenntarthatóbb iparág létrejöttéhez.


Új technológiák


A kutatási programról a Szegedi Tudományegyetem honlapján olvasható összefoglaló szerint a megújuló energiaforrások kiaknázását célzó technológiák elterjedésének gátat szab azok időszakossága, illetve, hogy a villamos energia tárolására egyelőre nem sikerült általánosan kielégítő megoldást találni. Az időszakosan megtermelt többletenergia kémiai tárolása – különböző nagy energiasűrűségű vegyületekben – egy, az ipari folyamatokba könnyen beilleszthető megoldást kínál, így az ezt célzó technológiák kiemelt fontosságúak lehetnek a jövő gazdaságában. Az elektrokémiai tüzelőanyag-gyártáson alapuló eljárások egy lépésben képesek az adott helyen és időben megtermelt többletenergiát nagy energiájú vegyületekké alakítani, amelyek később és akár más helyszínen felhasználhatók. Ilyen tüzelőanyag, vegyipari alapanyag a hidrogén, az elektrokémiai vízbontás eredményeképpen, vagy a metán és a szintézisgáz (szén-monoxid és hidrogén elegye) elektrokémiai szén-dioxid-csökkenés során.


Forrás: hirado.hu

Hírek RSS

Friss hírek

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *