Elsevier_kep

SZTE Klebelsberg Könyvtár és az Elsevier kiadó

Az Elsevier kiadó - teljesíthetetlen előfizetési követeléseit és a tárgyalások megszakadását követően - 2019. január 11-én lekapcsolja a magyarországi Science Direct, Scopus és SciVal adatbázis hozzáférést.

Az elmúlt időszakban az SZTE munkatársai már számos helyütt találkozhattak azzal a hírrel, hogy megszakadtak a tárgyalások az Elsevier kiadóval. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ezúton szeretne alapos tájékoztatást nyújtani a tudományos életet érintő jelenlegi helyzetről.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár vonatkozó közleménye itt olvasható:
http://www.ek.szte.hu/megszakadtak-a-targyalasok-az-elsevier-kiadoval/

Ahogyan azt a fenti közleményben is olvashatják, az EISZ ("Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program") 2018 márciusában kezdte meg az egyeztetést az Elsevierrel a 2019-re vonatkozó előfizetéseiről. Mivel a hónapok óta zajló tárgyalási folyamat nem vezetett eredményre, és a jelenlegi ScienceDirect, Scopus és SciVal szerződés 2018. december 31-én lejár, így várhatóan 2019. január 1-től az adatbázisok elérésében problémák léphetnek fel.

Az Elsevier 18 éve szolgáltatja a tartalmait Magyarországon az EISZ keretében. Ez idő alatt a kiadó által felszámított díjak hatalmas mértékben emelkedtek, nagyrészt ez okozta a jelenleg már fenntarthatatlan helyzetet. Ez nem magyar sajátosság, az elmúlt években egyre több külföldi intézmény és konzorcium (pl. német és svéd) mondta le a nagy kiadókkal - köztük az Elsevierrel - kötött, úgynevezett big deal előfizetéseit, mivel már nem tudták vagy nem akarták fizetni a folyamatosan emelkedő díjakat.

A magyar fél (EISZ) álláspontja szerint a jövőben kizárólag az Open Access publikálást 100%-ban támogató, Read & Publish szerződést kívánunk kötni a kiadóval. A szerződés összegét a jelenlegi ScienceDirect Freedom Collection előfizetési díjában (éves 4,6 millió euró, 2018 decemberi árfolyamon ez kb. 1,5 milliárd forint) maximalizálták. Ez az összeg a korábbi évektől eltérően két összetevőt foglalt volna magában 2019-ben: az előfizető intézménynél megjelenő levelező szerzős cikkek publikációs díját és a ScienceDirect előfizetési díját. 2017 óta a kiadó kötelezően összekötötte a ScienceDirect és a Scopus előfizetést, ezzel a lépéssel kétszer annyi Scopus előfizető lett Magyarországon, mint 2016-ban. Az új kényszer-előfizetőknek - a letöltési statisztikák tanúsága szerint - valójában nincs szükségük a Scopus adatbázisra, viszont a kötelező árukapcsolással jelentősen megterhelik saját és az EISZ költségvetését is. Az EISZ vissza akarja szerezni a 2013-ban, szintén anyagi okok miatt elvesztett archiválási jogot is, ami azt jelenti, hogy maradjon meg a hozzáférés az előfizetett évek folyóiratszámaihoz az előfizetés folytatásától függetlenül is.

A kiadó - a többszöri tárgyalási fordulók során - azonban nem változtatott agresszív üzletpolitikáján, s így az álláspontok sajnos nem közeledtek egymáshoz. A kialakult helyzetet jellemzi, hogy ma már világszerte várható az előfizetések tömeges lemondása.
(Ehhez a témához további adalékokkal szolgálhat az alábbi cikk: A big dealek ideje lejárt: az Open Access-re való áttérés fontosságáról -
http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/261-a-big-dealek-ideje-lejart-az-open-access-re-valo-atteres-fontossagarol.html)

A kiadókkal folytatott tárgyalások kimenetele azonban nem csupán gazdasági szempontból meghatározó: széles körű, hazai és nemzetközi összefogással egy régóta esedékes kötelezettségünknek tehetünk eleget azáltal, hogy a jelenleg diszfunkcionális és fenntarthatatlan tudományos kommunikációs rendszert a kutatói és széles szakmai közösség érdekeinek és igényeinek megfelelően egy átlátható, versenyképes és hosszútávon fenntartható modell váltsa fel.

Az Elsevier tárgyalásokról való további kérdések és válaszok (FAQ) az EISZ honlapján olvashatóak:
http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/281-kerdesek-es-valaszok-az-elsevier-targyalasokrol.html

Mit tehetünk, hogy a továbbiakban is hozzáférjünk a releváns tudományos folyóiratokhoz?
A ScienceDirect orvosi folyóiratainak kiváltására valamilyen szinten a ClinicalKey adatbázis, a Scopus adatbáziséra a Web of Science lehet alkalmas. A SciVal tudománymetriai eszköz pótlását a jelenleg elérhető forrásainkból nem tudjuk biztosítani, ezért megrendeltük a Web of Science-t is kiadó Clarivate In Cites adatbázisát, hogy az SZTE semmiképpen ne maradjon 2019-re tudománymetriai eszköz nélkül.

Az alábbi oldalon összegyűjtöttük azokat az alternatív megoldásokat, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában történő hozzáférésében; abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra.
http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *