b__ob20160406002-e1524111876907-800x4511

Nyelvoktatás, sport, szakkollégiumok: az előadások után is érdemes az egyetemen maradni

Egyetemi sportkörök, nyelvi kurzusok, szakkollégiumok, ismeretterjesztő előadások – ilyen ingyenes szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az egyetemeken és főiskolákon azok a hallgatók, akik a szemináriumok, a vizsgák és a ZH-k mellett másra is szakítanának időt.

Nem maradnak segítség nélkül azok a végzős hallgatók, akik nem tudják, hogyan kezdjenek bele az álláskeresésbe – ma már gyakorlatilag az összes felsőoktatási intézmény működtet karrierközpontot. A Budapesti Gazdasági Egyetem karrierirodájában például nemcsak az első állás, hanem az ideális gyakornoki hely megtalálásában is segítenek, évente több száz céggel veszik fel a kapcsolatot. Az ELTE karrierközpontja munkajogi összefoglalókat, gyakornoki pozíciókat és álláslehetőségeket is ajánl az intézményben tanulóknak és a friss diplomásoknak, és tréningeket is szerveznek az önéletrajzírásról és tanulásmódszertanról is, míg a Debreceni Egyetemen ötvenperces személyes, pszichológiai jellegű, álláskereséssel és elhelyezkedéssel kapcsolatos önismereti tanácsadásra vagy akár próba-állásinterjúra is lehet jelentkezni.


Aki már első- vagy másodévesként elkezdené a szakmai kapcsolatok építését, és nem elégszik meg az egyetemi-főiskolai előadásokkal és szemináriumokkal, szakmai hallgatói szervezetekhez, hallgatókból álló kutatócsoportokhoz és szakkollégiumokhoz is csatlakozhat – utóbbiakba a tanulmányi eredmények alapján, sok esetben többkörös felvételi procedúra után lehet bekerülni. A szakkollégisták a képzésükhöz kapcsolódó szakmai programokon, előadásokon és kurzusokon vehetnek részt, az intézmények egy része pedig lakhatási lehetőséget is kínál a hallgatóknak. Az ELTE Természettudományi, illetve Informatikai Karának szakkollégiumában, a Bolyai Kollégiumban például hetente több témában tartanak előadásokat, a szakmai munkát külön szemináriumok segítik, a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Kollégiumába a bölcsész- és jogászképzésen tanulók kaphatnak plusz lökést szakmai fejlődésükhöz, az 1895-ben alapított Eötvös Collegium pedig tizenhét – többek között társadalomtudományi, germanisztikai, klasszika-filológiai, biológiai-kémiai – műhelyt működtet.


A szakkollégiumok mellett nemzetközi diákszervezetek munkájába is bekapcsolódhatnak a hallgatók – a nyolcvan tagországban működő IAESTE például a műszaki és természettudományi karokon tanulókat tömöríti, míg az AIESEC elsősorban gazdasági tanulmányokat folytató diákoknak kínál szakmai és nemzetközi diákcsereprogramokat. A Budapesti Corvinus Egyetemről indult Jövőt Építők Generációja (JÉG) is több szakmai programot és képzést szervez középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak. A HVG Diploma különszámának Farkas Dezső, az egyesület elnöke azt mondta, az Inner Talent nevű programjuk például elméleti képzésekből és gyakorlati feladatokból áll, de szerveznek mentoresteket is, amelyeken a hallgatók sikeres szakemberekkel ismerkedhetnek meg, Google-estjükön pedig a Google, az Apple, a Facebook és a Microsoft állásinterjúit ismerhetik meg a résztvevők.


A legtöbb felsőoktatási intézményben ingyenes sportolási lehetőségek is vannak. A Pécsi Tudományegyetemen az őszi félévben a hagyományos sportágak mellett például különböző táncokat, többek között a latin freestyle aerobikot, a hip-hopot és különböző néptáncokat is kipróbálhatnak a hallgatók ingyen, az egri Eszterházy Károly Egyetemen a jóga mellett például kézilabdát, kosárlabdát és vízilabdát is választhatnak a diákok, az Óbudai Egyetemen pedig a mai napig kötelező testnevelésórára járni két féléven keresztül. A Budapesti Corvinus Egyetemen is vannak versenysport-lehetőségek, többek között kosárlabdázhatnak, röplabdázhatnak és kézilabdázhatnak a hallgatók, de kipróbálhatják példát a jógát, a zumbát vagy az ikidót is. Az ELTE sportegyesülete, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) is több szakosztályban kínál sportolási lehetőségeket, többek között olyan különleges sportágakban, mint a tájfutás, a falmászás, a muay thai vagy a kick box. Több felsőoktatási intézménynek saját cheerleader-csapata is van, a Dunai Regatta sárkányhajós és evezős versenyén pedig minden évben összemérhetik erejüket az egyetemi csapatok a Duna Műegyetem és Parlament közötti szakaszán.


Több egyetem és főiskola támogatott nyelvtanulási lehetőséget is kínál a hallgatóknak – a Szegedi Tudományegyetemen például a hallgatóknak és a dolgozóknak is szerveznek nyelvi kurzusokat, a hallgatók tanulmányaik idejük alatt összesen nyolc ilyen kurzust végezhetnek el, az angol, a német és a francia mellett az olasz és a spanyol nyelvet is választhatják. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az alapszakosok és a mesterszakosok is tanulhatnak idegen nyelveket ingyen, a BSc-szakosok például négy féléven keresztül járhatnak heti kétszer kétórás kurzusra, aki pedig felhasználta a „keretet”, kedvezményes áron folytathatja a nyelvtanulást. A kínai nyelv iránt érdeklődő egyetemisták a Konfuciusz Intézet ingyenes kezdő tanfolyamaira is jelentkezhetnek.


A tanulás és a sport mellett kulturális programok is közül is lehet válogatni az egyetemeken – van olyan felsőoktatási intézmény, ahol ingyenes filmvetítéseket szerveznek, kedvezményes mozi- vagy színházjegyeket kínálnak, esetleg saját előadássorozatokat szerveznek – a Semmelweis Egyetemen például orvostudományi ismeretterjesztő előadásokat tartanak havi rendszerességgel. Ennél persze lazább programokat is szerveznek a felsőoktatási intézmények: a BME Egyetemi Napok az egyik legjelentősebb zenei rendezvény Budapesten, de Miskolcon, Győrött és Debrecenben is szerveznek három-négy napos egyetemi fesztiválokat koncertekkel, sportversenyekkel és kulturális programokkal.


Forrás: Eduline.hu

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • *
  március 25. 00:00 - 29. 00:00
 • *
  március 30.
  Egész napos
  -avagy kemény és lágyszövet menedzsment az implantológiában. Továbbképzés Szegeden - 2019.03.30. Jöjjön el, legyen részese egy színvonalas képzésnek, és vegye igénybe az extra kedvezményt! A tanfolyam árából 30.000 Ft levásárolható a Front-Dent teljes portfóliójából a képzést követő 3 hónapban! Előadó: Dr. Párkányi László, parodontológus szakorvos, egyetemi tanársegéd.
 • *
  április 17. 12:00 - 21. 08:00
  Idén is megrendezésre kerül a tavaszi szünetben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi, Gyógyszerésztudományi és Fogorvostudományi Karok Hallgatói Önkormányzatainak közös tábora felvételizők számára. Velünk sikeresen készülhetsz az érettségire, mivel egyetemi oktatók a biológia érettségi kritikus területeit kiemelve, az aktuális követelményekhez igazítva biztosítanak intenzív felkészítést az előadások során. Továbbá Kémia és Fizika tantárgyból a szükséges elméleti tananyag mellett kiscsoportos foglalkozások keretei között a szóbeli vizsgára szükséges kísérletek gyakorlása is biztosított. Az elméleti és gyakorlati oktatás mellett a kikapcsolódásra is sor kerül és csapatépítő programokkal várunk titeket, ahol Szeged város nevezetességei mellett leendő évfolyamtársaitokkal is megismerkedhettek. Jelentkezés és további információk hamarosan!
 • *
  május 10. - 11.
  Egész napos
  A regisztráció 2019. január 7-én nyílik!
 • június 29.
  10:00 - 12:00