foginysorvadas-mitol-alakul-ki-hogyan-kezelheto-dentpoint-1024x5761

Kezelhető otthon a fogínysorvadás?

A közhiedelemmel ellentétben fogínysorvadás esetén az íny valójában nem sorvad: rossz beidegződésként használjuk a sorvadás kifejezést.

A fogágybetegséget, orvosi nevén a parodontitist szokás fogínysorvadásnak is nevezni. Nem a páciensek ínye sorvadna, mivel nem használják. Sokkal inkább az egyébként természetes módon a szájüregben található baktériumflóra összetétele olyan jellegű, hogy felszaporodnak a fogágybetegséget okozó fajok. A kezdeti tünet a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, majd az ínyben tasakképződés. A csontpusztulás ezután következik, ami súlyos esetben fogvesztéshez is vezethet. A tünetek kialakulásához minden esetben szükséges egy kiskapu az immunrendszerben. A kórokozók megtalálják a rést a pajzson. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy lerakódnak a fogakon lepedék, majd fogkő formájában, majd pedig bejutnak az íny alá is. Az immunrendszeri gyengeség az, ami a betegség kialakulása szempontjából kulcsfontosságú, és örökölhető. Sajnos a folyamat jellege olyan összetett, hogy jelenleg nem létezik ellene sem hatékony antibiotikus, védőoltásos, vagy egyéb megelőző kezelés.


Jó hír, hogy megelőzhető a baj. A fogínysorvadás kezelése otthon kezdődik a megelőzéssel. Az szükséges prevenciós beavatkozások között a legfontosabb a legalább napi két alkalommal elvégzett alapos fog- és ínytisztítás. Emellett a rendelőben legtöbbször rendszeres ínytisztítások, fogkőleszedések, melyek célja a kórokozó baktériumok számának leszorítása. Amennyiben nem sikerült időben felismerni a fogágybetegséget, előrehaladott esetekben szükséges lehet a kialakult tasakokat, csontpusztulást helyi érzéstelenítésben, kis műtéti beavatkozásokkal kezelni.

Ahogy a legtöbb egészségügyi kérdésnél, úgy itt is: egy kis tájékozódással és az időben elvégzett rendszeres fogászati szűréssel megelőzhetjük a fogínyprobléma kialakulását. Ráadás, hogy nem csak magunkról gondoskodhatunk ezáltal, hanem a gyermekeink fogainak egészségéről is.


Forrás: pestpilis.hu

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 27.
  10:00 - 13:30
  Elméleti Orvostudomány: Dr. Buzás Krisztina, interdiszciplináris/elméleti orvostudományból PhD-val rendelkező tudományos főmunkatárs (SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék)
 • *
  április 17. 12:00 - 21. 08:00
  Idén is megrendezésre kerül a tavaszi szünetben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi, Gyógyszerésztudományi és Fogorvostudományi Karok Hallgatói Önkormányzatainak közös tábora felvételizők számára. Velünk sikeresen készülhetsz az érettségire, mivel egyetemi oktatók a biológia érettségi kritikus területeit kiemelve, az aktuális követelményekhez igazítva biztosítanak intenzív felkészítést az előadások során. Továbbá Kémia és Fizika tantárgyból a szükséges elméleti tananyag mellett kiscsoportos foglalkozások keretei között a szóbeli vizsgára szükséges kísérletek gyakorlása is biztosított. Az elméleti és gyakorlati oktatás mellett a kikapcsolódásra is sor kerül és csapatépítő programokkal várunk titeket, ahol Szeged város nevezetességei mellett leendő évfolyamtársaitokkal is megismerkedhettek. Jelentkezés és további információk hamarosan!
 • *
  május 10. - 11.
  Egész napos
  A regisztráció 2019. január 7-én nyílik!