Kutatók Éjszakája 2017

Kutatók Éjszakája 2017 - egy éjszaka a tudomány jegyében

Még soha nem volt ennyi program a Kutatók Éjszakáján. Szeptember utolsó péntekén hazánk 51 városában, 186 helyszínen több mint 2500 ingyenes programon vehettek részt az érdeklődők. Természetesen a Fogorvostudományi Kar is képviseltette magát ezen a nem mindennapi eseményen.

A Kutatók éjszakáján idén is megnyitotta kapuit a Szegedi Tudományegyetem minden tudományok iránt érdeklődő előtt. A pénteken kora délutántól éjfélig tartó, 302 programból álló eseménysorozat során a természet-, a társadalom-, a bölcsészet- és élettudományok bámulatos területeibe tekinthetnek be a látogatók. Szeptember 29-én a résztvevők beléphettek a máskülönben zárt laboratóriumokba, megismerkedhettek a tudományos kutatás számos új eredményével, sok helyen játékos formában sajátíthattak el tudományos ismereteket.


A programok szinte minden kutatási területet lefedtek: többek között volt szájhigiénés tanácsadás, csillagászati bemutató, megtudhattuk, mi az a plakk és hogyan mutatható ki, hallhattunk a múmiák világáról, volt babatörténeti és a Marvel-univerzum szuperhőseiről szóló előadás, csokikúp- és marcipánpirula-készítés, de interaktív módon ismerkedhettek a látogatók például a „tejúttal”, azaz a folyamattal, amelynek során a tehénből az asztalra kerül a tej. Természetesen itt a kóstolás sem maradhatott el.


A fogorvoslás témakörében is számos előadáson vehettek részt az érdeklődők a lézerfény használatától, a szájüregi régiók öregedésén át, egészen addig, hogy hogyan húzhatunk el a fogunkkal egy kamiont.


Kutatok_Ejszakaja_2017_FOK


Galéria


Dr. Madléna Melinda a fogfelszínen lévő lepedékről, azaz plakkról és annak speciális kimutatásáról tartott előadást. Megtudhattuk, hogy a fogfelszínen megtapadó lepedék a fog- és ínybetegségek közös kiindulópontja, ezért megfelelő eltávolítása, azaz a helyes szájhigiéné alkalmazása a megelőzés szempontjából alapvetően fontos. A lepedék a fog bármely felszínén, így a nehezebben tisztítható helyeken is megtalálható, ezért fontos egyértelmű láthatóvá tétele a páciens számára, melyet többek között fényre fluoreszkáló plakkfestő folyadékkal lehet elvégezni. A helyes szájhigiénére vonatkozó információk, a lepedék szemléltetését követően egyénre szabottan történtek.


Az idős populációban megjelenő öregedés fiziológiai jeleiről, biokémiai változásairól, valamint az öregedés során a fog kemény és lágy szöveteinek átalakulásáról beszélt Dr. Rakonczay Zoltán Prof. emeritus a szájüregi régiók öregedése kapcsán.


A Kutatók éjszakáján Dr. Tóth Zsolt a lézerek a fogorvosok szolgálatában címmel tartott előadást. Itt kiderült, hogy a lézerfényt mely tulajdonságai különböztetik meg a természetes fénytől, és ezek a tulajdonságok hogyan használhatók a fogorvoslás számos területén. De arról is hallhattak az érdeklődők, hogy hogyan használják a lézereket a fogorvosok manapság fogfehérítésre, a fogszuvasodás megelőzésére, a gyulladt fogíny kezelésére.


Dr. Vályi Péter tanszékvezető nem akármilyen címmel tartott előadást a Kutatók éjszakáján a Parodontológiai Tanszék Fantomlaborjában. A Hogyan húzzunk el a fogunkkal egy kamiont? – nagy érdeklődésre számot tartó előadáson bemutatásra került az egészséges fogágy, a fogon felhalmozódó depozitumok, de a rágóerő megmérettetésére is jutott idő, valamint a fogágy kóros állapotát helyreállító beavatkozások is terítékre kerültek az este folyamán.

Idén a Szegedi Tudományegyetem munkatársai egy különleges mobil alkalmazást is kifejlesztettek a Kutatók éjszakájára, így a látogatók ennek segítségével könnyedén megtervezhették saját „programfüzetüket”.


Az Európai Bizottság a kutató tudósok társadalmi ismertségének növelése és a kutatói pálya vonzóvá tétele érdekében szervezi meg évről évre a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot az Unió minden országában. Az idei rendezvényre ismét minden korosztályt szertettel vártak a szervezők, hogy így az érdeklődők megismerhessék az innovációs gondolkodás fontosságát.

A Tudomány fesztiválköntösben! – felkiállítású rendezvény valamennyi programját ingyenesen tekinthették meg a tudományok szerelmesei. Az elmúlt években voltak vissza-visszatérő programelemek, amelyek évről-évre elnyerték a közönség tetszését. A Kutatók éjszakája sokszínű programkínálata rendkívül széles réteget szólított meg eddig minden évben, így idén is.

Kővári Anna

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *