12892666_8abf49b6154291f6df84f63edad14d89_wm-1000x5741

Mint-a-Parlament

Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára

A program rövid leírása: A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében. A Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egy időben egy logóval ellátott frakcióprofilt és a meghirdetett témák közül egyhez törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján. A kiválasztott hat csoport anyagait a www.nemzetfotere.hu oldalon közzéteszik és a szavazo.hu oldalon szavazást indítanak a törvényjavaslatokról és a frakcióprofilokról. A legtöbb támogatást összegyűjtött javaslatot fogják megtárgyalni a hallgatók a Mint-a-Parlament ülésnapján. Az ülésnapra a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslathoz módosító javaslatokat írni. Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén, illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül. A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvény kapcsán.
 
Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)
 
Időpont: Az ülésnapra 2018. december 6-án (csütörtökön) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.
 
Választható témák:

- a választójog módosítása

- a munkaidő szabályozása

- a gyes átalakítása

- felsőoktatási felvételi eljárás

- megelőzés az egészségügyben

- az eldobható poharak és szívószálak alternatívái

- közbiztonság növelése

- vidéki szórakozóhelyek építése és felújítása

Budapest, 2018. október 5. 2
Résztvevők: A programon hat hallgatói csoport vesz részt egyidejűleg. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben ennél kevesebb hallgatóval érkeznek, az a szavazáson hátrányt jelenthet a többi csoporthoz képest. A csoporttagokat javasoljuk úgy összeválogatni, hogy a csoportba többféle érdeklődésű, tudású hallgató tartozzon.
 
Jelentkezés módja: A programra jelentkezni a csatolt jelentkezési lap és egy előre megírt törvényjavaslat, valamint logóval ellátott frakcióprofil visszaküldésével lehet, legkésőbb 2018. október 30. (kedd) 9:00-ig. A rendezvényre bármely felsőoktatási intézmény jelentkezhet az intézmény adatainak és egy – a felkészülést segítő – oktató adatainak megadásával. A programon vegyes – több intézmény képviseletében jelentkezett – csoportok is részt vehetnek, ekkor is kérjük a felkészítésért felelős oktatót feltüntetni. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni egy kapcsolattartó adatait és a résztvevők névsorát is. A jelentkezés során előnyt élveznek azok az egyetemek és intézmények, amelyek még nem vettek részt korábban Mint-a-Parlament ülésen, valamint válogatási szempontot képez a benyújtandó törvényjavaslatok szakmai színvonala is. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben regisztráljuk, és az imént ismertetett szempontok szerint válogatjuk ki a résztvevőket egy szakmai stáb segítségével, majd a résztvevők nevét közzétesszük.
 
Határidők: Jelentkezéshez: Egy-egy törvényjavaslatot és logóval ellátott frakcióprofilt dolgoznak ki a résztvevő csapatok, valamint elküldik a jelentkezési lapot legkésőbb 2018. október 30. (kedd) 9:00-ig.
 
Résztvevők kihirdetése: 2018. november 5. (hétfő) 16:30-ig.
 
Törvényjavaslat szavazása: 2018. november 6. – november 9. (péntek) 9:00-ig.
 
Ülésnapra: A hallgatók módosító javaslatokat írnak a törvényjavaslathoz, ezen felül tisztségviselőket (frakcióvezető, bizottsági elnök stb.) választanak, és felkészülnek ezekre a feladatokra. A feladatok leadási határideje: 2018. november 22. (csütörtök) 9:00.


Jelentkezési lap


A felkészüléshez szükséges dokumentumokat a nyertes törvényjavaslat kihirdetése után küldjük meg. További kérdések esetén az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak.
 
Andrási Réka +36 1/441-4405 mintaparlament@parlament.hu https://www.facebook.com/mintaparlament