SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. szeptember

Országos Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepség a Szegedi Tudományegyetemen
A 2022/2023-as tanévben minden eddiginél több gólya kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyetemistákat az SZTE Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülésén köszöntötték, amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó is volt.

Tovább >>>

Esküt tettek a nemzetközi hallgatók a Szegedi Tudományegyetemen
A 2022/23-as tanév felvételi és beiratkozási statisztikái alapján ismét több, mint 1000 új külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Velük együtt összesen csaknem 5000 külföldi tanul az idei tanévtől Szegeden.

Tovább >>>

Habsburgok a magyar egyetemekért és a francia akadémián
„A tudós világ parlamentje”, a francia akadémia 2022 júniusában két rangos rendezvényen is kitüntette Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát. E programokon tiszteletét tette hazánk párizsi nagykövete, Habsburg György is. A diplomatát ebből az alkalomból a francia tudós testületről, illetve a Habsburg családnak az egyetemalapításban játszott szerepéről is kérdeztük.

Tovább >>>

A magyar dizájn nemzetközi sikere egy SZTE-s hallgató díja
Losonc Edina, az SZTE JGYPK képalkotás BA szakos hallgatója, tervező, illusztrátor is kiállíthat 2022 decemberében, Ausztráliában, Adelaide-ben, mert az általa tervezett Stádiumok című mű elnyerte a C–IDEA NewStar Award 2021 nemzetközi díjat. Az elismerés és a verseny kapcsán Losonc Edinát és mesterét Kiss Ferencet kérdeztük.

Tovább >>>

A második leginkább támogatott intézmény az SZTE a kiválóságok ösztönzésében
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által szeptember elején megjelentetett információk alapján, a Szegedi Tudományegyetem a második legtöbbet támogatott intézmény az Új Nemzeti Kiválóság Program 2022/2023. tanévi pályázatait nézve. A program célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját.

Tovább >>>

Koszorúzással tisztelgett az SZTE Szent-Györgyi Albert előtt, 129. születésnapja alkalmából
2022. szeptember 15-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői paprikakoszorút helyeztek el a 129. évvel ezelőtt született Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas kutató, az intézmény egykori rektora Dugonics téren található szobránál. Az SZTE polgárai így tisztelegtek mindenkori példaképük előtt.

Tovább >>>

Globális megoldásokat keres az SZTE a EUGLOH szövetség többi tagjával virtuális konferenciákon keresztül
A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja, egyike annak a 16 nyertes hálózatnak, amely az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett Erasmus+ pályázaton nyert. 2023 januárjától már kilenc intézményt tömörítő szövetség, így biztosan folytathatja további négy éven át küldetését, aminek egyik legsikeresebb programja a EUGLOH E-Conference.

Tovább >>>

Szegedi javaslatra került az égboltra a JATE egykori rektora és a Nemzet Színésze
A 2022-ben elhunyt Prof. Dr. Csákány Béla matematikusról és Haumann Péter színművészről neveztek el kisbolygókat Dr. Szalai Tamás, az SZTE csillagászának kezdeményezésére.

Tovább >>>

Díjazták a pandémia csúcsán is helytálló szegedi orvosokat
A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2022. szeptember 19-én, hétfőn rendezte meg a Szegedi Dómban a 2022. évi Magyar Családokért Díjátadót, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ három betegellátó egységét díjazták. Húsz klinikai dolgozó emléklapban részesült.

Tovább >>>

Gyógyszerfejlesztést segítő kutatás zárult a Szegedi Tudományegyetemen
A kutatás-fejlesztés ötlete hét évvel ezelőtt fogalmazódott meg először a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosaiban és kutatóiban, az elmúlt öt évben az ehhez szükséges infrastrukturális és humán erőforrás feltételeinek megteremtése zajlott, együttműködések és pályázatok segítségével. A kutatás-fejlesztés végül a Széchenyi 2020 projekt keretein belül valósult meg Szegeden, 2017. július 1. és 2022. április 30. között. A projekt zárórendezvényére a közelmúltban került sor.

Tovább >>>

Az SZTE részvételével megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja
Tizennégy hazai egyetem, köztük az SZTE keretmegállapodása alapján csütörtök délelőtt Pécsett megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja. A szövetség célja a fenntarthatóság témakörében a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében.

Tovább >>>

Egy sötét napszak a fényes, tudományos jövőért - Kutatók Éjszakája az SZTE-n
Az Európai Bizottság ebben az évben is megrendezi a Kutatók Éjszakáját, amelyhez a Szegedi Tudományegyetem idén új helyszínnel, 500 oktatóval és csaknem 400 programmal csatlakozik. A szeptember utolsó és október első napját érintő esemény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

Tovább >>>

Megújult a szegedi Jancsó Miklós Kollégium
Több mint 136 millió forintból újult meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Jancsó Miklós Kollégium. Az épületet a napokban Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Révész Gáborral, a Jancsó Miklós Kollégium igazgatójával járta be.

Tovább >>>

Új helyre költözik az SZTE Fogorvostudományi Kar
A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet ad otthont 2023 őszétől a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karnak, így a jövő évtől nem csak az oktatás, de a betegellátás is a felújított épületben folytatódik majd tovább. A kivitelezés, melyet a Dél-Konstrukt Zrt. végez, 15 hónap alatt, közel 3,6 milliárd forint állami támogatásból valósul meg.

Tovább >>>

Organikusan fejlődik az SZTE Alumni mentorprogramja.
2022. szeptember 28-án az SZTE Alma Mater 18. alkalommal indította el Alumni mentorprogram ciklusát. Az ünnepélyes megnyitón az SZTE diplomás közösségének társadalmi és gazdasági ereje, valamint az organikus fejlődés került fókuszba. A program 2014-es indulása óta már 650 esetben segített a résztvevő hallgatóknak, és a 2022-es őszi ciklus kezdetekor 1211 potenciális mentor ajánlotta fel segítségét 36 országból.

Tovább >>>

Philadelphia tapsolva ünnepelte és kitüntette Karikó Katalint
Átvette a 2022-es Empowering Research and Discovery Award elismerést dr. Karikó Katalin biokémikus és amerikai kutatótársa, dr. Drew Weissman. A National Disease Research Interchange (NDRI) szervezet díja a Covid-vakcinák alapját képező mRNS-fejlesztőit ismerte el. A díjátadó ceremóniának Philadelphia legendás „The Union Legal” épülete adott otthont. Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát állva és tapsolva köszöntötték.

Tovább >>>

Számoljuk együtt a felvételi pontokat a Szegedi Tudományegyetemmel!
A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa döntött a 2023-as és 2024-es felvételi szabályairól. Az SZTE megújult felvételi követelményei a korábbinál is hangsúlyosabban támogatják a kiváló tanulmányi teljesítményt. Kiemelt szerepet kap a nyelvtudás és a tanulmányi versenyeken elért eredmény. Országos beiskolázású intézményünk kiemelt célja a tehetséggondozás, így a széles körű képzési kínálatban minden jelentkezőnek a számára legkedvezőbb felvételi pont elérésére adunk lehetőséget. A pontok kiszámításában való eligazodást a www.u-szeged.hu/felveteli oldalon hamarosan elérhető pontszámítási kalkulátor is segíti.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website