Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK legújabb hírek

A Szegedi Tudományegyetemre látogatott Írország nagykövete

ir_nagykovet_kiemelt_nagy

A meglévő kapcsolatok erősítése, a jövőbeni együttműködési lehetőségek áttekintése céljából 2015. április 16-án a Szegedi Tudományegyetemre látogatott Őexcellenciája Kevin Dowling. Az SZTE képviselőivel folytatott megbeszélés után a Tisza-parti universitason tanuló ír hallgatókkal is találkozott Írország budapesti nagykövete.

2015. április 20.

Írország Nagykövetsége a folyamatos és személyes kapcsolattartás céljából rendszeresen látogatja azokat a magyarországi felsőoktatási intézményeket, melyeken Írországból érkezett hallgatók tanulnak. Budapest, Pécs és Debrecen után a Szegedi Tudományegyetemre is ellátogatott a nagykövetség delegációja.


Őexcellenciája Kevin Dowling, Írország budapesti nagykövete, Ms. Wendy Dorman-Smith, misszióvezető helyettes és Dr. Joó Marianna, kulturális Attaché 2015. április 16-án folytatott megbeszélést a szegedi egyetem és az orvostudományi fakultás képviselőivel, Prof. Dr. Nagy Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottjával, Dr. Palkó Andrással, az SZTE Általános Orvostudományi Kar általános és oktatási dékánhelyettesével és Lehocki Balog Andreával, az SZTE ÁOK Külföldi Hallgatók Oktatási Központ és Tanulmányi Osztály vezetőjével.


Ir_nagykovet_latogatas_2015._aprilis_16
A Szegedi Tudományegyetemre látogatott Írország nagykövete


A közös megbeszélésen áttekintettük az írországi hallgatók szegedi képzésére vonatkozó, már meglévő kapcsolatainkat, valamint a jövőbeli oktatási együttműködési lehetőségekről tárgyaltunk” – fogalmazott Őexcellenciája Kevin Dowling.


Több évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem ír lektor dolgozott, Szegedről indult az ír kultúra népszerűsítése Magyarországon. Az egészségtudományi képzések mellett a humán tudományok területére is szeretné a Nagykövetség visszacsempészni az ír együttműködéseket, az írlandisztikai képzést, hisz több évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem ír lektor dolgozott és ír nyelvoktatás is folyt” – mondta el Dr. Joó Marianna, kulturális attaché.


Írország budapesti nagykövete kiemelte: a látogatás másik célja, hogy személyesen is találkozzon a Szegedi Tudományegyetem ír hallgatóival, tájékozódjon a diákok tanulmányairól, szegedi élményeikről. Jelenleg 12 ír hallgató folytat tanulmányokat a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi, Gyógyszerésztudományi és Fogorvostudományi Karán. Közülük négy hallgató lánnyal találkozott a nagykövet.


A diákokkal folytatott beszélgetés nyomán Őexcellenciája Kevin Dowling elmondta: „A szegedi egyetemet a nemzetközi elismertséget folyamatosan növelő oktatáspolitika jellemzi. A nemzetközi rangsorokban elfoglalt kiemelkedő helyezés az egyik oka, amiért a hallgatók a Szegedi Tudományegyetemet választják. Az intézmény nagy erőssége a nemzetközileg is elismert hírnév. Az egyetem nyújtott minőségi és gyakorlatorientált oktatás, a hallgatói szolgáltatások, valamint a város adta kedvező lakhatási és kulturális lehetőségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetemet válasszák a diákok.”


A delegáció Szeged város vezetésével is találkozott. Nagy Sándorral, Szeged város alpolgármesterével és Kozma Józseffel, a város Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnökével tárgyaltak arról, hogy a meglévő oktatási és kulturális kapcsolatok erősítése mellett, milyen módon lehetséges az ír gazdasági kapcsolatok kiépítése.


Forrás: szte_info_logo_kicsi_60x40 Gajzer Erzsébet

Fotó: KDZS