Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK legújabb hírek

Nemzetközi fogorvostudományi konferenciát tartottak az SZTE-n

fok_konferencia_kiemelt_nagy

Az SZTE Fogorvostudományi Kar egy évtizedes hagyományú tudományos továbbképzését 2015. május 8-9. között tartják az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A mintegy 800 résztvevős tanácskozás programjába őexcellenciája Jean-François Paroz svájci nagykövet is bekapcsolódott.

2015. május 08.

„Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban” címmel zajlik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban fogászati konferencia. A rendezvény az SZTE Fogorvostudományi Karának Tudományos Továbbképző Konferenciája.



Nemzetközileg elismert szakemberek a résztevők között


Hazánk egyik legrangosabb szakmai rendezvényének középpontjában a fogorvostudomány egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó területe, a fogászati implantológia áll. A tanácskozás egyedülálló lehetőséget és fórumot teremt a tudományos diszkusszióra és tapasztalatcserére, a nemzetközi paletta rangos és elismert előadóinak részvételével.  


A konferencia 2015. május 8-án 9 órakor Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektorának fővédnöki megnyitóbeszédével vette kezdetét. Az SZTE Fogorvostudományi Kar hagyományos tavaszi konferenciája idén is nemzetközi; 8 ország 11 nemzetközileg elismert előadója fogadta el a felkérést és mutatja be a paro-implantológia és a fogorvostudomány területein tett legfrissebb kutatási eredményeket.


A konferencián – mások mellett – előad Henry Salama, Maurice Salama (USA), Nitzan Bichacho, Mirela Feraru, Rafi Romano (Israel), Stavros Pelekanos (Görögország), Francesco Mangani (Olaszország), Frank Schwarz (Németország) és Ashok Sethi (Egyesült Királyság). Most először a konferencia elő-napját, május 7.-ét gyakorlati nappá tették: négy párhuzamos hands-on kurzuson fejleszthették a szakemberek gyakorlati készségeiket. 2015-ben először dentálhigiénikusoknak és fogszabályozásból is szerveztek workshopokat.

 


Számos svájci cég is bemutatkozik


A konferencia kiállítói között egyre több svájci cég jelentkezik, ezért idén először úgynevezett „Swiss corner”-t rendeztek be az SZTE kongresszusi központ átriumában. A svájci sarkot őexcellenciája Jean-François Paroz svájci nagykövet úr nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: a svájci sarok jelenléte a konferencián jól mutatja, hogy az egészségügyi szolgáltatások területén is élénk Svájc és Magyarország kapcsolata. „A kiállításnak jelentősége van a svájci - magyar gazdasági kapcsolatok vonatkozásában is, a svájci egészségügyi és gyógyszeripari cégek a magyar piacon immár 30 éve jelen vannak. Amellett, hogy az orvoslás legújabb termékeit hozzák a magyar piacra, magyar partnereikkel részt vesznek közös kutatásokban és tudományos együttműködésekben is”- mondta a nagykövet. Hozzátette: Magyarország és Svájc gazdasági kapcsolatában az élelmiszeripari cégek is fontos szerepet játszanak így például a Nestlé, mely hazánk legnagyobb svájci magánbefektetője.


FOK_konferencia_2015_május_KDZS
Nemzetközi fogorvostudományi konferenciát tartottak az SZTE-n - GALÉRIA


Magas szintű orvosképzés a magyar egyetemeken


A nagykövet kiemelte: Magyarországon komoly hagyományai vannak az orvostudománynak, melynek kapcsán Szent-Györgyi Albert, az SZTE egykori rektorának nevét is megemlítette. „A magyar egyetemeken – köztük a Szegedi Tudományegyetemen is – magas szintű képzés zajlik orvos és fogorvostudományi területeken, melyeken egyre több külföldi hallgató vesz részt. Ezekre a magyarországi képzésekre Svájcból is érkeznek hallgatók” – fogalmazott. Hozzátette: Svájc az orvoslással kapcsolatos együttműködések terültén igyekszik részt venni abban az európai projektben, melynek célja a szociális egyenlőtlenségek megszűntetése Európán belül. Svájc ebben a projektben is próbál Magyarország partnere lenni.


Egyre nagyobb szerepe van az országok gazdasági fejlődésében azoknak a cégeknek, amelyek az orvoslásban használt műszerek fejlesztésével foglalkoznak, így a konferencián kiállító szervezetek is hozzájárulnak az ország gazdasági fejlődéséhez. Az úgynevezett „Swiss corner” kiállítói a Straumann, a Bien Air, az EMS és az Euro Medic cég.


Fogasz_programfuzet_2015

 

 


További részletek a konferencia honlapján.


szte_info_logo_kicsi_60x40 Gajzer Erzsébet

Fotó: KDZS