Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK legújabb hírek

A 6 legmegdöbbentőbb dolog, ami a fogászat világában történt 2014-ben


animated-globeÉrdekességek a nagyvilágból


A 2014-es év sok érdekes újdonságot hozott mind a technológiában mind a kereskedelemben, izgalmas műszaki fejlesztések, új termékek kerültek piacra, de ez az év ugyanakkor sok szórakoztató – néha egy kicsit riasztó- sztorit is produkált!

2015. január 13.


A legfurcsább, legviccesebb és legőrültebb fogorvosi sztorik
melyek bejárták a világsajtót 2014-ben




1  Egy indiai fiú szájából 232 fogat távolítottak el


erdekessegek_2014_SZTE-FOK-1
200 dollár ajándékba? Jöhet! 200 új rész a kedvenc sorozatomból? Még, még… 200 fog még pluszban, a szokásos harminckettőn kívül? Na, neee! Az indiai Ashik Gavai ínyében egy jóindulatú daganatos betegség következtében 232 fog nőtt, melyeket hét órás műtét során tudtak csak eltávolítani több szakember bevonásával (két sebész, két asszisztens). Az eset rendkívül ritka, mondhatni világrekord. A fogak, melyek először bukkantak elő, úgy néztek ki, mint kis fehér gyöngyök. De aztán úgy tűnt sosincs vége, mindig jön újabb és újabb… (forrás és további részletek: BBC)



 2  Nem félünk a fogorvostól, nem bánt az, csak …

Egy fiú gyerekrablóról regélt, hogy elkerülje a fogorvosi vizsgálatot


erdekessegek_2014_SZTE-FOK-2


Ha valaki lemondja az időpontot a fogorvosnál, még nem lesz belőle rendőrségi ügy. Nem úgy egy 12 éves francia kisfiú esetében, aki azt állította, hogy elrabolták, ezért nem tudott elmenni a fogorvoshoz. A rendőrök egy hónapig nyomoztak, mire kiderült, a fiú csak félelmében találta ki ezt a mesét… (forrás és további részletek: thelocal.fr)



 3  Fogd a fogat és fuss!


erdekessegek_2014_SZTE-FOK-3_


A bridgeville-i rendőrség Pennsylvániában szokatlan ügyben nyomoz. Betörte autójának ablakát és ellopta műfogsorát – tett feljelentést ismeretlen elkövető ellen Kathy Saunoras. Kinek az iPod, kinek a fogsor, mondhatnánk… (forrás és további részletek: wearecentralpa.com)



 4  Van orrvérzés, orrpolip, na de orrfog?


erdekessegek_2014_SZTE-FOK-4


A 22 éves szaud-arábiai beteg heveny és rendszeres orrvérzésről panaszkodott. Kiderült, hogy egy 1 cm hosszúságú fog okozta a galibát, az orrában! Az eset páratlan. (forrás és további részletek: FoxNews)



 5  Fogorvostól a börtönbe - Rabruhához illő mosolyt kérek!


erdekessegek_2014_SZTE-FOK-5


Vasrúddal támadt fogorvosára, mert az nem akarta kihúzni gyulladt fogát, csupán antibiotikumos kezeléssel kívánta meggyógyítani a bajt. A pszichésen nem beszámítható pennsylvániai férfi (már megint ez a Pennsylvánia) abban reménykedett, a börtönben úgyis kap fogorvosi ellátást. Ott majd ő diktálhat a dokinak? (forrás és további részletek: Huffingtonpost.com)


6  Elbambult egy bambuszon? Panda a műtőasztalon


erdekessegek_2014_SZTE-FOK-6


A San Diego-i Állatkert 23 éves nőstény óriáspandája napi 12 órát is elrágódik egy bambuszon. De sajnos eltört egy foga, úgyhogy be kellett tömni. A műtét jól sikerült, de a beteg azóta randa, akarom mondani panda … (forrás és további részletek: MyNorthwest)



Forrás: keverocsor.hu