Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2014. szeptember

Sonkodi István gyűjteményes kiállítása


19. Őszi Kultúrális Fesztivál 2014


Ebben az évben az Őszi Kulturális Fesztivál és Prof. Dr. Sonkodi István gyűjteményes kiállításának megnyitója összefonódik.


Időpont: 2014. október 1. 18:00 óra
Helyszín: SZTE Rektori Hivatal, Átrium

2014. szeptember 23.


Meghivó Sonkodi István gyűjteményes kiállítása, valamint a XIX. Őszi Kultúrális Fesztivál megnyitójára - 2014.10.01.


A 19. Őszi Kulturális Fesztivált hivatalos megnyitóját 2014. október 1-jén, szerdán este 6 órakor tartják az SZTE Rektori Hivatal Átriumában (Szeged, Dugonics tér 13.).

Köszöntőt mond Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.


A kiállítást megnyitja: Dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató (József Attila Múzeum, Makó)
Közreműködik: Blaho Attila zongoraművész


Prof. Dr. Sonkodi IstvánSonkodi István 1939-ben született Makón. Általános orvosi diplomát 1964-ben szerzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján dolgozik a Szájsebészeti Tanszék Orális Medicina részleg emeritus professzoraként.
Rajzolni, majd festeni 1962-ben kezdett. Tudása fejlesztésére kezdetben a szegedi Virág cukrászda teraszán és kocsmákban ülők arcvonásait rajzolta. Katonaorvosként börtönszolgálatot kért, ahol az elítéltek voltak a modelljei. Tudományos munkájában a szájüregi rákos betegségekkel foglalkozva igyekezett ösztöndíjasként főleg a keleti országokba (Irak, India) eljutni, ahol ez a kór gyakori. A klinikai és a szövettani tanulmányok mellett lehetősége nyílt a rajzolásra, és így mindig megtelt vázlatfüzetekkel tért haza. A műveit itthon festette meg. Elsősorban figurális képeket alkot. Szívesen jelenít meg portrékat, főleg jazz muzsikusokat. Rajzkörbe, művészeti főiskolára nem járt. Első önálló kiállítása 1975-ben volt, azóta 42 egyéni és csoportos tárlaton vett részt, külföldön Temesváron és 2013-ban a londoni Magyar Intézetben állított ki.


A kiállítás megtekinthető október 10-ig, munkanapokon 08.00 - 20.00 óráig.


Az Őszi Kulturális Fesztivál idén 19. alkalommal jelentkezik, a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által szervezett programsorozatot minden évben úgy állítják össze, hogy lehetőség szerint minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és minden korosztálynak, érdeklődési körnek nyújtsunk programlehetőséget.

Az idei fesztivál öt héten át tart, 50 helyszínen 220 programmal jelentkezik.


Részletes információk a fesztivál hivatalos weboldalán

A fesztivál programfüzete