Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK legújabb hírek

Sonkodi István kiállításával startolt a XIX. Őszi Kulturális Fesztivál


Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001


Az ünnepélyes fesztiválindítóval egybekötve megnyílt Sonkodi István onkológus, fogorvos professzor gyűjteményes kiállítása is.

2014. október 02.


Bár a programok már napokkal ezelőtt elkezdődtek a XIX. Őszi Kulturális Fesztivál hivatalosan a Zene Világnapján, október 1-jén nyitotta meg a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának átriumában Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora.


Szabó Gábor rektor (fotó: Gaál Bernadett - SZEGEDma.hu) Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001


Kétszáznál is több kulturális program – kiállítások, koncertek, színházi és tudományos előadások, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók – közül válogathatnak a kultúra szerelmesei.

“Aki ebből a 220 programból nem tud választani, az inkább ne is keressen” – mondta köszöntőjében Szabó Gábor.


A rektor beszéde után nyitották meg Sonkodi István gyűjteményes kiállítását.


Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001 Halmágyi Pál (fotó: Gaál Bernadett - SZEGEDma.hu)


Az alkotót Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum nyugalmazott múzeumigazgatója méltatta, felidézve pályáját.


Prof. Dr. Sonkodi IstvánSonkodi István 1939-ben született Makón. Általános orvosi diplomát 1964-ben szerzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján dolgozik a Szájsebészeti Tanszék Orális Medicina részleg emeritus professzoraként.


Rajzolni, majd festeni 1962-ben kezdett. Tudása fejlesztésére kezdetben a szegedi Virág cukrászda teraszán és kocsmákban ülők arcvonásait rajzolta. Katonaorvosként börtönszolgálatot kért, ahol az elítéltek voltak a modelljei. Tudományos munkájában a szájüregi rákos betegségekkel foglalkozva igyekezett ösztöndíjasként főleg a keleti országokba (Irak, India) eljutni, ahol ez a kór gyakori. A klinikai és a szövettani tanulmányok mellett lehetősége nyílt a rajzolásra, és így mindig megtelt vázlatfüzetekkel tért haza. A műveit itthon festette meg. Elsősorban figurális képeket alkot. Szívesen jelenít meg portrékat, főleg dzsesszmuzsikusokat. Rajzkörbe, művészeti főiskolára nem járt. Első önálló kiállítása 1975-ben volt, azóta 42 egyéni és csoportos tárlaton vett részt, külföldön Temesváron és 2013-ban a londoni Magyar Intézetben állított ki.



Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001 Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001 Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001


A professzort a jelenlévő mintegy 100 kollégája nevében a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja, Nagy Katalin is köszöntötte. Gorzó István professzorral közösen nyújtották át a kar dolgozóinak ajándékát, a Sonkodi István tervezte kari címerrel ellátott emléklapot.


Blaho Attila - Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001A fesztivál és a kiállítás megnyitóján Blaho Attila zongoraművész közreműködött.


A kiállítás megtekinthető október 10-ig, munkanapokon 08.00 - 20.00 óráig.


Sonkodi István kiállításának megnyitója - SZTE Rektori 20141001


Részletes információk a fesztivál hivatalos weboldalán

A fesztivál programfüzete



Oszi_kultfeszt_megnyito_2014_oktober_galeria

Fotó: Kelcz Dávid


 



szte_info_logo_kicsi Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál


SZEGEDma_logo_kicsi Több mint kétszáz program az Őszi Kulturális Fesztiválon + FOTÓK


SzegedCafe_FOK új oktatóterem Sonkodi István kiállításával nyílt meg az Őszi Kulturális Fesztivál