Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. november

A fogorvostudomány kutatási lehetőségeiről tanácskoztak


FOK TMÜ 20131125


A klinikum és a kutatás összekapcsolódásáról értekeztek november 25-én az SZTE Fogovostudományi Kar tudományos konferenciájának résztvevői. A nagyszámú előadás-sorozat során a lehetséges kutatási területeket mutatták fel.


2013. november 26.


A Magyar Tudomány Ünnepe 2013. évi rendezvénysorozata november 4-30. között, az egész országban kerül megrendezésre. A 2013. évi Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt témája és főcíme a "Velünk élő tudomány". Az idei évben az alkalmazott, célzott vagy "hasznosuló" tudomány által létrehozott bennfoglalt tudás áll a középpontban, az előadások és programok tehát azokat a kutatásokat mutatják be, amelyek célzottan kínálnak megoldást, fejlesztést társadalmi-gazdasági szükségleteinkre.
 

FOK_TMU_20131125_DSCN3069– A kutatás eddig nem volt erőssége a Fogorvostudományi Karnak, ám mostantól mi is ki akarjuk venni a részünket ebből a területből – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Nagy Katalin, az SZTE FOK dékánja a november 25-i tudományos ülést, melyet a fakultás a Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából rendezett. Nyitóbeszédében a dékán asszony elismerte, hogy a fogászati képzés eddig nem a kutatásairól volt híres, ám ezen változtatni szeretnének, hogy innentől ők is élbolyba tartozzanak. – Ez az esemény kutatás fóruma – hangsúlyozta Nagy Katalin professzor, hozzátéve, hogy ebben kezdeményezésből mindenkinek szerepet kell vállalnia.

 

Bár sokan úgy gondolnák, hogy a fogorvoslás inkább a gyógyításról szól, mint a kutatásról, erre rácáfolt, hogy a konferencián több mint húsz előadást tartottak meg a tapasztalt és lelkes kutatóorvosok. Segatto Emil szekcióelnök elmondása szerint sok olyan kutatási projektet ismertettek, amelyek egyedülállóan csak Szegeden használt eszközökkel oldható meg. A szakmai tanácskozáson szó esett többek közt az orális egészség preventív stratégiák fontosságáról, szájüregi daganatok és az orális microbiome kapcsolatáról, a parodontológiai plasztikai sebészeti eljárásokról és az orthodontiai extrusio lehetőségeiről és alkalmazási területeiről is.

Forrás: SZTEinfo


Program

SZTE FOK - A klinikum és a kutatás összekapcsolódása a fogorvoslásban - program MTÜ 2013  2013.11.25. SZTE FOK MTÜ előadások

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre