Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE FOK hírarchívum  --  SZTE FOK 2013. február

Ismét Szabadegyetem – Szeged


Szabadegyetem_Szeged_XI_2013_FOK


2013. február 6-án indul, május 8-án zárul a Szabadegyetem – Szeged sorozat XI. szemesztere. A kívülállók körében is népszerű tudománynépszerűsítő előadások a programon részt vevő hallgatók számra krediteteket hoznak.

2013. február 05.


A szegedi universitas egyik legsikeresebb kezdeményezése a kolozsvári elődöktől eredeztethető, de Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is népszerű volt: a szabadegyetem. Az SZTE Szabadegyetem – Szeged sorozata az új év első felében, pontosabban a tanév második félévében is folytatódik. Az előző ciklus, vagyis a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi-emlékévének tematikus, a Nobel-díjas tudós munkásságához kötődő előadás-sorozata után az újrázó program a korábban összegyűjtött kari javaslatok alapján állt össze – tudtuk meg Rácz Béla általános rektorhelyettestől.

 

A Szabadegyetem – Szeged XI. szemesztere előadásainak időpontja a szokásos szerda 18 óra, helye is maradt: az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi terme.


Február 6-án, a programsor új fejezetét nyitva (a Szeged-Csanád egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja által szervezett Házasság Hete rendezvényéhez kötődve) Körmendy Imre A házasság és a város cím alatt rendezi gondolatait.


Február 13-án Osvay Károly az ELI-ALPS tudományos felépítéséről és a lézerek koncepcionális tervezéséről beszél.


Február 20-án a tanulás társadalmi hasznát teszi nagyító alá Csapó Benő.


Február 27-én Lukovics Miklós témája: Régió, egyetem, gazdaságfejlesztés.


Március 6-án Pelle Anita arra a kérdésre válaszol: Az oktatási rendszer miként lehet a versenyképesség javításának egyik fő pillére?


Március 13-án Liszenko és a genetika összefüggéseit Gausz János tárja hallgatósága elé.


Március 20-án az erdélyi történész-szociológus, B. Garda Dezső lép katedrára, hogy a Székelyföld önrendelkezésének évszázadait összevesse a 21. század kihívásaival.


Április 10-én állatjólét-állatjóllét, gazdasági haszonállataink védelmének aktuális kérdései címmel Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit összegez.


Április 17-én Bártfai György A korszerű fogamzásgátlás fejlődéséről beszél a mézzel átitatott tampontól a korszerű hormonkészítményekig.


Április 24-én „a férfiasság meghosszabbítható” – állítja Pajor László.


Május 8-án Buzás Krisztina témája: a Daganatkeltő mikrobák, gyógyító mikrobák: az immunválaszt kijátszó és aktiváló mikroorganizmusok.

 

Ha valamely előadáson nem tud részt venni az érdeklődő, akkor a televíziós felvételt online vetítés formájában tekintheti meg az előadást követő hét közepétől. A Szabadegyetem – Szeged XI. szemeszter előadásait ugyanis dokumentációs céllal rögzíti az SZTE MédiaCentrum SZTEtelevíziója.

Az előadók rövid bemutatását és az előadások előzetesét is ezen az oldalon találhatják meg az érdeklődők.

 

Az egyetemi honlapon elérhető lesz – az előadásokról készült felvételen kívül – a programról szóló tudósítás is.


Forrás: SZTEinfo