Fejerdy_Pal

Gyászközlemény

Prof. Dr. Fejérdy Pál egyetemi tanár, életének 75. évében elhunyt.

Dr. Fejérdy Pál a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán szerzett fogorvos doktori diplomát 1969-ben. Végzés után közvetlenül a Fogpótlástani Klinika munkatársa lett, melynek 11 évig volt igazgatója. Nemcsak a Kar, hanem az egész magyar fogorvostársadalom meghatározó személyisége volt, aki mind szakmai mind pedig szakmapolitikai kérdésekben felkészültségével megkerülhetetlen szereplője volt a hozott döntések előkészítésének, megvalósításának és magas szintű kivitelezésének. Fiatalon megalkotta a részleges foghiányok protetikai osztályozását, ami a mai napig a legfontosabb útmutató a fogorvosok számára fogpótlások tervezésekor. Megszervezte 1986 és 1989 között, illetve 2003-2004-ben a hazai felnőtt lakosság szájüregi egészségi állapotának felmérését, amely egyrészt a WHO adott szakterületének hivatalos magyar adatait adta, másrészt segítségül szolgált a döntéshozók számára népegészségügyi programok felállításához.

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar életében Dr. Fejérdy Pál töltött a legtöbb időt magas vezetői beosztásban, 21 éven keresztül volt valamilyen egyetemi grémiumban vezető tisztségviselő. Hat évig volt dékán-helyettes, kilenc évig dékán, hat évig rektor-helyettes, évtizedeken keresztül képviselte a Fogorvostudományi Kart az Egyetemi Tanácsban, később a Szenátusban.

Megszervezte a Semmelweis Egyetemen a szak- és továbbképzés rendszerét, amely az egész országban a társegyetemek számára is modellként szolgált.

Több éven keresztül volt a Szakmai Kollégium Fog,- és Szájbetegségek Tagozatának elnöke, 2005 és 2019 között a fogorvosi szakma tudományos folyóiratának, a Fogorvosi Szemlének főszerkesztője.

Hosszú évekig volt a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar előadója.

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Dr. Fejérdy Pál hozzátartozóinak.

Dr. habil. Baráth Zoltán

dékán

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *