nyito_start_20191

Felvételi 2019 - a sorrendmódosításról röviden

Július 12-ig lehet módosítani a korábban megadott jelentkezési helyek sorrendjét az E-felvételiben. Hogyan és mikor érdemes élni ezzel, és mely esetben nem érdemes kihasználni ezt az egyszeri lehetőséget?

A 2019 szeptemberében induló képzésekre jelentkezőknek július 12-ig van lehetőségük arra, hogy módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Érdemes azonban alaposan átgondolniuk ezt a döntést, mielőtt kattintanának az E-felvételiben: sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során. Vagyis aki megtette, később már nem csinálhatja vissza, hiába gondolja meg magát (újra).


A szakok sorrendje az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában rendezhető át, az egyes jelentkezési helyek mellett található nyilak segítségével, majd a Mentés gombbal kell rögzíteni a változtatásokat. Az így létrejött módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe, a feldolgozás állapotát pedig a Kérelmek menüpontban lehet nyomon követni. Ameddig a kérelmet fel nem dolgozzák, addig az eredeti sorrend látható az E-felvételi érintett menüpontjaiban (Jelentkezések és pontszámok, Sorrendmódosítás), az új sorrend az elbírálást követően jelenik meg az E-felvételi felületén.


Fontos tudni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, vagyis új képzést ilyenkor nem lehet megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani. Kivéve ha a már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni – azaz ha jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg, lehetősége van a költségtérítéses párját is hozzáadni. (Ezt érdemes időben – és még a sorrendmódosítás előtt – megtenni, addig ugyanis nem lehet a sorrendet sem módosítani, amíg a finanszírozási pár be nem kerül a jelentkezések közé.)


Az E-felvételiben beadott kérelmek feldolgozása időbe telik, néhány napot is igénybe vehet, ezzel mindenképpen kalkulálni kell. Vagyis amíg a finanszírozási pár felvételére vonatkozó kérelmet nem bírálják el (nem kerül be a jelentkezések közé), addig a jelentkező nem tudja leadni a sorrendmódosításra vonatkozó kérelmét sem, illetve fordítva is igaz: ha valaki sorrendet módosított, és utána szeretné hozzáadni egy finanszírozási párt valamely jelentkezési helyéhez, meg kell várnia, amíg a sorrendmódosító kérelmét elbírálják és megjelenik az új jelentkezési sorrendje.

Egyszerűbb a helyzete annak, aki csak egy meglévő jelentkezése finanszírozási párját szeretné felvenni: annak hozzáadásakor meg tudja adni, hogy hányadik helyre kerüljön a sorrendjében (vagyis emiatt nem kell külön sorrendmódosító kérelmet beadnia).


Érdemes alaposan átgondolni: a jelentkezési sorrend egyetlen alkalommal változtatható, és újabb módosításra nincs lehetőség!

Ha valaki sorrendet is szeretne módosítani és finanszírozási párt is felvenne, azokat nem tudja egyszerre megtenni, csak egymás után. Vegye figyelembe a feldolgozási időt, ne hagyja az utolsó pillanatra a kérelmek rögzítését!

A kérelem elküldésekor ajánlott körültekintően eljárni, és mentés előtt ellenőrizni, hogy a jelentkező valóban úgy állította-e be az új sorrendet, ahogy szerette volna. Az elküldött kérelem ugyanis nem vonható vissza!Mikor érdemes változtatni?


Akkor, ha nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább be szeretne kerülni a jelentkező, megváltozott az a preferencia-sorrend, ami alapján jelentkezéskor rangsorolta a választott képzéseket. Például költözés miatt már egy hátrébb rangsorolt intézmény lenne számára közelebb, könnyebben elérhető, vagy esetleg változott a család anyagi helyzete.

Jelentkezői preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.És mikor nem?


Vannak azonban olyan esetek is, amikor a sorrendmódosítás nem a legcélszerűbb választás:

  • Ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt a jelentkező alkalmassági vizsgája („nem felelt meg" vagy „nem jelent meg" eredményt kapott). Ebben az esetben nincs teendője, hiszen az alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhet felvételt arra a képzésre. Ilyenkor a ponthatárok megállapításakor ezt a jelentkezési helyet nem is veszik figyelembe, az összes többit azonban igen. (Emiatt tehát nem érdemes sorrendet módosítani.)
  • Ha valaki az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző év(ek)ben megállapított ponthatárokkal. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, a ponthatárok alakulását ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja: az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által oda felvehető létszám (kapacitás), a többi jelentkező pontszáma, de még az is, hogy ők hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést.
    Tehát amiatt, mert valaki úgy gondolja, hogy a pontjaival nincs esélye bejutni, nem érdemes hátrébb sorolni az amúgy nagyon vágyott intézmény/szakot. A fentiek miatt ugyanis előfordulhat, hogy a pontjai mégis elegendőek lennének, ám mivel időközben hátrébb rangsorolta, ezért valamelyik kevésbé vágyott, de (a módosítás miatt) a sorrendjében előrébb szereplő intézménybe jut be.
  • Olyankor, ha valaki mégsem akar egy képzésre bekerülni, előnyösebb inkább annak visszavonását (kizárását) választani. A jelentkezési helyek visszavonása nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét. Visszavonni jelentkezési helyet tetszőleges alkalommal lehet, de ilyenkor is körültekintően kell eljárni: a visszavonás sem visszavonható, egy visszavont jelentkezési helyet nem lehet újból aktiválni. (És értelemszerűen nem lehet helyette új képzést sem megjelölni.)


A sorrendmódosításnak, jelentkezési hely visszavonásának végső határideje: 2019. július 12.

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *