egeszseges_szaj_vilagnapja11

Az Egészséges Száj Világnapja - Kari szimpózium 2022. március 18-án

Prof. Peter Brehm /Bredent medical GmbH & Co./ Gesundheit beginnt im Munde ("Az egészség a szájban kezdődik") című előadásával 10:00-től 11:35-ig a Zoom virtuális térben. Az előadás nyelve német, szinkrontolmács fordít az előadás ideje alatt.

Az előadás programja:


10:00 Köszöntő - Prof. Dr. Madléna Melinda egyetemi tanár, SZTE FOK tudományos dékánhelyettes


10:05 Gesundheit beginnt im Munde ("Az egészség a szájban kezdődik") - Prof. Peter Brehm Bredent medical GmbH & Co., Tolmács: Dr. Mikola Éva fogorvos

Ismert, hogy a szájüregi betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak. Világviszonylatban a népesség 90%-a szenved valamilyen szájüregi elváltozásban, amelyek közül leggyakrabban a fogszuvasodás, a fogágybetegség, vagy a szájüregi rák fordul elő. Ma már ismerjük a szájüregi és számos általános betegség közötti összefüggéseket. Ugyanakkor tudjuk, hogy a szájüregi betegségek többsége megelőzhető. Ezért is határozott úgy a Fogorvosok Világszövetsége, hogy március 20-át az „Egészséges Száj Világnapjává” nyilvánítja. 2013-ban indult a nemzetközi kampány, amelyhez a világ 130 országa, köztük Magyarország is csatlakozott. A csatlakozás relevanciáját a hazai jellemzők is alátámasztják. Napjainkban a fogászat területén tevékenykedő orvosok és más szakemberek egyre több gyermeknek/ifjúnak és felnőttnek segítenek fogazatuk épségét megtartani, a preventív szemléletet előtérbe helyezni. Az orális betegségek jelentőségét azonban továbbra sem szabad alábecsülni. Ma már tudjuk, hogy számos szájüregi betegség és a leggyakoribb halálos megbetegedések kockázati tényezői (pl. dohányzás) sokszor megegyeznek. Az Egészséges Száj Világnapja remek alkalmat nyújt arra, hogy felhívjuk a figyelmet az orális egészség jelentőségére, ösztönözzük az embereket, a közösségeket és a kormányzatokat, döntéshozókat is, hogy tegyenek lépéseket a szájüregi betegségek megelőzéséért.


A megemlékezés célja, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára, a szájüreg egészségének jelentőségére. Kérjük, csatlakozzanak!


Csatlakozási lehetőséget a beérkező jelentkezések sorrendjében tudunk adni.


Jelentkezés:

Hegedűs Anikó szak- és továbbképzési ügyintézőnél emailben:
 
Jelentkezésnél kérjük, adja meg email címét, amire a Zoom meghívót küldhetjük, ill. pecsétszámát, mert a részvételért 2 továbbképzési pont jóváírható az OFTEX-ben!