Egeszseges_szaj_vilagnapja

Egészséges száj világnapja - Kari megemlékezés 2021. március 18-án

prof. Gail Douglas (University of Leeds): „Preventing caries and its consequences in the primary dentition” c. előadásával (10.00-10.45-ig, a zoom virtuális térben).

Ismert, hogy a szájüregi betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak. Világviszonylatban a népesség 90%-a szenved valamilyen szájüregi elváltozásban, amelyek közül leggyakrabban a fogszuvasodás, a fogágybetegség, vagy a szájüregi rák fordul elő. Ma már ismerjük a szájüregi és számos általános betegség közötti összefüggéseket. Ugyanakkor tudjuk, hogy a szájüregi betegségek többsége megelőzhető. Ezért is határozott úgy a Fogorvosok Világszövetsége, hogy március 20-át az „Egészséges Száj Világnapjává” nyilvánítja. 2013-ban indult a nemzetközi kampány, amelyhez a világ 130 országa, köztük Magyarország is csatlakozott. A csatlakozás relevanciáját a hazai jellemzők is alátámasztják. Napjainkban a fogászat területén tevékenykedő orvosok és más szakemberek egyre több gyermeknek/ifjúnak és felnőttnek segítenek fogazatuk épségét megtartani, a preventív szemléletet előtérbe helyezni. Az orális betegségek jelentőségét azonban továbbra sem szabad alábecsülni. Ma már tudjuk, hogy számos szájüregi betegség és a leggyakoribb halálos megbetegedések kockázati tényezői (pl. dohányzás) sokszor megegyeznek. Az Egészséges Száj Világnapja remek alkalmat nyújt arra, hogy felhívjuk a figyelmet az orális egészség jelentőségére, ösztönözzük az embereket, a közösségeket és a kormányzatokat, döntéshozókat is, hogy tegyenek lépéseket a szájüregi betegségek megelőzéséért.

Idén - a pandémia okozta speciális helyzet következtében - nem lehetséges a korábbiakhoz hasonló személyes találkozásokkal járó rendezvény megszervezése. Azonban most sem feledkezünk meg az egészséges száj jelentőségének hangsúlyozásáról, amit partner egyetemünk meghívott professzorának előadásával igyekszünk megtenni. A megemlékezés célja, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára, a szájüreg egészségének jelentőségére. Kérjük, csatlakozzanak!Join Zoom Meeting: https://zoom.us/j/92488544787?pwd="SnZkM0E4UlFTckxhVmdWaDhveDVXdz09

Meeting ID: 924 8854 4787; Passcode: aaaaaa