nyito_szte_szgytv_2019_71

Debreceni csapat nyerte az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Félmillió forintos ösztöndíjat osztottak szét a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén. A 2019. évi megmérettetést a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 1 csapata nyerte, így a külföldi tanulmányúton Kósa Eszter, Szathmári Benedek, Lovas Miklós és felkészítő tanáruk, Gőz József vehet részt.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem az egykori Nobel-díjas rektora előtt tisztelgő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A 2019. november 5-6. közötti vetélkedőre 45 csapat és mintegy 180 középiskolás diák és felkészítő tanár érkezett a Tisza-parti városba Magyarországról és a határon túlról.


szte_szgytv_2019_1_450x3301


A természettudományokban jártas középiskolások november 5-én, a Nobel-díjas Gérard Mourou előadását követően, a számítógépes elődöntőben mérettették meg magukat, amelyben kémia, fizika és biológia tudásukat tesztelték. A hat legjobb eredményt elérő csapat vett részt a november 6-i szóbeli döntőben, ahol már Szent-Györgyi Albert életéhez és munkásságához, illetve az elmúlt 5 év Nobel-díjasaihoz kapcsolódó kérdésekre is válaszolniuk kellett. A döntős csapatoknak – többek között – kifejtős magyarázó feladatokat, kémiai és fizikai kísérleteket, tippelős feladatot és villámkérdéseket kellett helyesen megoldaniuk. A november 6-i eredményhirdetést követően a Szegedi Tudományegyetem 10 intézete és laboratóriuma fogadta a verseny résztvevőit, hogy bemutassa a szegedi egyetem zajló tudományos kutatómunkát.

 

A három órán át tartó szóbeli döntőt a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 1 csapata nyerte, így a külföldi tanulmányúton Kósa Eszter, Szathmári Benedek, Lovas Miklós és felkészítő tanáruk, Gőz József vesz részt. A csapat tagjai emellett fejenként 50 ezer forintos ösztöndíjat is kaptak. A dobogó második fokára az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OwO csapata állhatott. Kövér Blanka, Buzafalvi Dénes és Földes András Ottó a díjazottnak járó ajándékcsomag mellett 40 ezer forintos ösztöndíjban is részesült. A csapat felkészítő tanára Toldy Emese. A harmadik díjazottnak járó ajándékokat és a 20 ezer forintos ösztöndíjakat az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Aranyászok csapat tagjai – Simon Vivien, Kozák András és Mészárik Márk – vihették haza. A diákokat Sebő Péter készítette fel.


szgytv_d_nt__gal_ria_img_6519_001_450x3301


Negyedik helyen az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Eukarióták csapata végzett, Ambrus Barbara, Radnai Réka és Almási Balázs. Felkészítő tanáruk Bakonyi Judit. Az ötödik helyezettnek járó díjat a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Bogárkák csapat tagjai vihették haza: Berezvai Anna, Tordai Tegze és Vecseri Martin. Felkészítő tanáruk Jóriné Csölle Henriett. A hatodik helyen az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium OTMG1 csapata végzett, Fiam Regina Nóra, Bucsek Noémi Erzsébet és Török Péter. Felkészítő tanáruk Gabnai Edit.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen részt vevő csapatok kreatív kategóriában is versenyeztek. A diákoktól a verseny témájához kapcsolódó kisfilmeket és képregényeket vártak. Képregény kategóriában a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Csapat nevű csapata – Kolozsi Liliána, Molnár Balázs József és Szabó Csenger Márk – nyerte meg a 60 ezer forint összegű ösztöndíjat. Felkészítő tanáruk Nagy István. Kisfilm kategóriában a Zentai Gimnázium Agyalós hármas csapata – Koós Enikő, Klonka Áron és Horváth Ervin – részesült a 60 ezer forintos ösztöndíjban.

 

2019-ben az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét aranyfokozatú támogatóként az Akadémiai Kiadó Zrt., és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnerként a Givuadan Hungary Kft. és a Diákhitek Központ Zrt. támogatta. További támogatók a Pick Szeged Zrt. és a JATE Press.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *