kep4

Amerikai Magyar Orvosszövetségi Konferencia 2018

A Szegedi Tudományegyetemről Prof Dr. Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar egyetemi tanára is meghívást kapott az Amerikai Magyar Orvosszövetség (Hungarian Medical Association of America – HMAA) 50. jubileumi konferenciájára, amit hagyományosan a floridai Sarasota városában tartottak.

A Clevelandben alakult szervezet az Észak-Amerikában dolgozó magyar származású orvosok szakmai szövetsége, mely összekötő szerepet tölt be az Egyesült Államok és Magyarország között. Majdnem 20 éve szervez diákcsere programokat.


kep2


A rendezvényt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg. Véleménye szerint az Amerikai Magyar Orvosszövetség együtt változott a történelemmel és ma már a hazai kormányzattal, a magyarországi egyetemekkel történő együttműködés a legfőbb feladata. Közös programok, kölcsönös képzések, magyar ösztöndíjasok az Egyesült Államokban, amerikai vendégek Magyarországon – fogalmazott az államfő.


medium_20181028_florida_13_beszed_56os_megemlekezes


Az ötnapos konferencián részt vett Dr. Szabó László Washingtonba akkreditált magyar nagykövet, az EMMI képviseletében Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, továbbá Farkas Bertalan űrhajós és Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok edző, volt szövetségi kapitány, akik külön workshopok alkalmával találkoztak a konferencia résztvevőivel. Az elmúlt években több mint 400 hallgató vehetett részt a Hallgatói Csereprogram keretében szervezett három hónapos amerikai gyakorlatokon, elsősorban a buffalói Dent Neurological Institute and Roswell Park Cancer Institute klinikáin. Ennek elismeréséül kapta Dr. Laszló Mechtler, a buffaloi Dent Institute neurológus professzora a kiemelkedő állami kitüntetést.


A HMAA vezetése a rendezvény alatt a szervezet aktuális projektjeiről és a mobilitási program fejlesztési lehetőségeiről is tanácskozott, valamint új vezetőségi tagokat választottak.


A találkozóval kapcsolatban Nagy Katalin Professzor Asszony nyilatkozta: „Igyekszünk mindent megtenni, hogy a következő években még több szegedi egyetemista vehessen részt a csereprogramban illetve a nyári balatonfüredi, és az őszi sarasotai konferencián.”


index

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • február 27.
  10:00 - 13:30
  Elméleti Orvostudomány: Dr. Buzás Krisztina, interdiszciplináris/elméleti orvostudományból PhD-val rendelkező tudományos főmunkatárs (SZTE FOK Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék)
 • *
  április 17. 12:00 - 21. 08:00
  Idén is megrendezésre kerül a tavaszi szünetben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi, Gyógyszerésztudományi és Fogorvostudományi Karok Hallgatói Önkormányzatainak közös tábora felvételizők számára. Velünk sikeresen készülhetsz az érettségire, mivel egyetemi oktatók a biológia érettségi kritikus területeit kiemelve, az aktuális követelményekhez igazítva biztosítanak intenzív felkészítést az előadások során. Továbbá Kémia és Fizika tantárgyból a szükséges elméleti tananyag mellett kiscsoportos foglalkozások keretei között a szóbeli vizsgára szükséges kísérletek gyakorlása is biztosított. Az elméleti és gyakorlati oktatás mellett a kikapcsolódásra is sor kerül és csapatépítő programokkal várunk titeket, ahol Szeged város nevezetességei mellett leendő évfolyamtársaitokkal is megismerkedhettek. Jelentkezés és további információk hamarosan!
 • *
  május 10. - 11.
  Egész napos
  A regisztráció 2019. január 7-én nyílik!