Dr. habil. Baráth Zoltán PhD (Fotó: Török János - Délmagyarország 20180716)

Az SZTE legfiatalabb dékánja vezeti a Fogorvosrudományi Kart

Új dékánja van az SZTE Fogorvostudományi Karnak: július elsejétől Baráth Zoltán vezeti az intézményt. A 40 éves egyetemi docens, aki a Fogpótlástani Tanszék vezetője is egyben, a legfiatalabb vezető, aki ezt a posztot betöltheti Szegeden.

Két pályázó indult idén a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar dékáni posztjáért. Az előző ciklusban megválasztott dékán, Laczkóné Turzó Kinga kihívója az oktatási dékánhelyettes, Baráth Zoltán volt. A kari tanács végül kétharmados többséggel támogatta Baráth Zoltán pályázatát, és a szenátus többsége is rá voksolt. Június 11-én kapta meg az értesítést: július elsejétől ő vezeti a Fogorvostudományi Kart.


- Büszke vagyok arra, hogy ilyen nagy arányban támogatták vezetői programomat és azt, amit képviselek - fogal-mazott az új dékán, aki 40 évesen a legfiatalabb ezen a poszton Szegeden. Hozzátette: a dékánságot szolgálatnak tekinti, hiszen a karon a fogorvos oktató-kutató életpályamodell minden szakaszát megtapasztalta, mivel már több mint 18 éve dolgozik itt. - A kar sorsa személyes kérdés számomra, ezért adtam be tél végén a pályázatomat.


Baráth Zoltán kiemelte, közel áll hozzá az egyetem új vezetésének koncepciója, hogy vonzóvá és világszínvonalúvá kell tenni a régió egészségügyét. – Ehhez az igényhez a Fogorvostudományi Karnak is igazodnia kell. Éppen ezért célom, hogy a kutatást, az oktatást és a gyógyítást is erősítsük.


Az új dékán elmondta, erősíteni szeretné a kar nemzetközi kapcsolatrendszerét is, ami az oktatás és szakképzés színvonalát tovább növelné. A 2020-ra elkészülő új kari épület minőségi változást hoz az ellátásban és az oktatásban is, ehhez azonban az is szükséges, hogy azt saját forrásból megfelelő eszközökkel is fel tudják szerelni. Kiemelten foglalkozik majd a fogászati ellátás fejlesztésével, hogy Szeged városából és a környező településekről egyre több beteget egyre magasabb színvonalon elláthasson a kar. Mindemellett fejleszteni szeretné a gyermek- és ifjúsági fogászatot, illetve a dentálhigiénikus képzést is. – Mindezt olyan gazdálkodással szeretném megteremteni, amely költséghatékony, ugyanakkor biztosítja a fejlődést – tette hozzá.

Baráth Zoltán úgy fogalmazott, vezetői feladatai mellett nem fog elszakadni az oktatástól és a gyógyítói munkától sem. Kinevezése három évre szól, ami az új dékán reményei szerint elég arra, hogy az általa elképzelt folyamatok elinduljanak, és nagy részüknek már látszódjon az eredménye. – És természetesen addigra befejeződik a kar költözése új helyére, a Vasas Szent Péter utcába, ami reményeim szerint a lehető legzökkenőmentesebb lesz, hiszen a betegellátást ebben az időszakban is ugyanolyan magas színvonalon biztosítanunk kell.


Forrás: delmagyar_logo1 Timár Kriszta

Fotó: Török János

Délmagyarország 2018.07.16 - 7. oldal -

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • *
  május 5.
  08:00 - 23:59
  Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt és versenyezni vágyót a XXXVIII. SZTE EHÖK Nevezéses Horgászversenyre! Időpont: 2019. május 5. (vasárnap) Helyszín: Sándorfalva Nádastó Jelentkezni: szek@ehok.u-szeged.hu Tárgy: Horgászverseny Jelentkezési határidő: 2019.04.25. 16:00-ig. Az email tartalmazza a csapatnevet, kategóriát, a csapattagok nevét és pólóméretét, a csapatkapitányt és elérhetőségét (e-mail cím és az egyik csapattag telefonszáma) ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ -- Nevezési díj: 8000 Ft/csapat -- Fizetés helyszíne: TIK Ajándékbolt (6722 Szeged, Ady tér 10. földszint) -- Csapat létszám: 3+1 fő (szektoronként 1 fő / 1 bot + 1 kapitány aki a szervezőkkel tartja a kapcsolatot) ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ Csak az első 25 csapat regisztrációját tudjuk elfogadni! 3 kategóriában lehet indulni a versenyen: ◯ Dolgozói ◯ Hallgatói ◯ Oktatói A verseny előreláthatóan 7:30-14:00-ig tart. Eredményhirdetés körülbelül 14:30-kor A verseny közben a szervezők meleg ennivalóval vendégelik meg a verseny résztvevőit, illetve minden résztvevő ajándékba kap egy horgászversenyes pólót. A legjobbnak bizonyuló csapat jutalomban részesül. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ A verseny időtartama körülbelül 6 óra. Versenyszabályok: A csapatverseny végeredménye a csapatok tagjai által fogott halak össztömege alapján alakul ki. Az egyéni verseny sorrendje (kategóriánként) a fogott halak össztömege alapján dől el. A verseny az országos általános horgászrend szerint folyik (három bot/csapat fenekező vagy úszós készséggel). A versenyen sem méret-, sem darabkorlátozás nincs. A kifogott halakat mindenki köteles életben tartani és a mérlegelés után a vízbe visszaereszteni. A versenyzők lehetőség szerint rendelkezzenek bottal, etető anyaggal, halkiemelővel, haltartóval, stb. A jelentkezőknek sok sikert kívánunk! SZTE EHÖK
 • *
  május 10. - 11.
  Egész napos
  A regisztráció 2019. január 7-én nyílik!
 • június 29.
  10:00 - 12:00