Fotó: Dusha Béla (Kiemelt_UP)

A Szabadtéri Moliere-darabjában játszik az SZTE két oktatója

A Szabadtéri kisszínpadán a „világot jelentő deszkákra” lép az SZTE két oktatója is. A 2018. július 19. és 22. közötti estéken játszott Moliére-komédiára, az Úrhatnám polgárra szinte minden jegy elkelt.

A Moliére-komédiák újabb nagyszerű darabja, az Úrhatnám polgár a REÖK Stúdiószínpadán máris siker, hiszen a korábban meghirdetett előadásokra elkapkodták e jegyeket és a 2018. július 19-i főpróbán is megtelt a nézőtér. A produkció különlegessége, hogy abban a Szegedi Tudományegyetem két oktatója – Balog József az SZTE Bölcsészettudományi Karáról és Kosztolányi József az SZTE Természettudományi és Informatikai Karáról –, illetve több, az egyetemi kulturális életben szerepet vállaló személy is közreműködik.

 

(Mikor bekukkantottunk az első színpadi próbára, megkérdeztük az SZTE két oktatóját – többek között – arról is, hogy miért vállalkoztak a szabadtéris szerepkörre, miért időszerű az Úrhatnám polgár? További részletek: a Moliére-komédia pénzről és tudásról interjúban.)


Fotó: Dusha Béla (UP_1)

 

„A Kálvária sugárúti játszóhelyre Parti Nagy Lajos féktelen humorú átiratában érkezik meg Moliére 347 éves komédiája, amely a játékossága ellenére meglepően pontos kritikát mond ki az orrunkat facsaró dolgokról. Például arról, hogy bizonyos pontokon milyen fájdalmasan tud hiányozni a műveltség, és hiába igyekszik a Jourdaint alakító Balog József felzárkózni az „elithez”, csak vagyon tekintetében sikerül őket túlszárnyalni.


Fotó: Dusha Béla (UP_3)

 

– Sokan annak tartanák, de Jourdain nem buta – szögezi le Balog József. – Csak éppen nem lát az orra elé, mert mindig felfelé néz, és emiatt orra bukik. Nagyon pontosan leköveti azoknak a viselkedését, akik nála magasabb „polcon” ülnek. Nem lehet eldönteni, hogyha sikerül ez az utánzás, akkor azt sikernek tekintjük, vagy valójában kudarc? Hiszen az, aki miközben elhagyja azt a helyet, társadalmi pozíciót, amelybe született, az identitását is elhagyja, elveszett ember lesz.


Fotó: Dusha Béla (UP_2)


Sok ilyen elveszett ember találkozik a Herczeg T. Tamás rendezte Úrhatnám polgárban: például Barnák László vak szerelmes karaktere, Cléonte, vagy épp Sorbán Csaba álszent és cinikus Dorante grófja. De néhány kivételt is találhatunk: a Jourdain feleségét játszó Sebők Mayát vagy a Nicole-t alakító Farkas Andreát” – ajánlja a néző figyelmébe a produkciót a Szegedi Szabadtéri Játékok.

 

Forrás: SZSZJ

Fotók: Dusha Béla




Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *