Mikobiom_Kutatocsoport_SZTE-FOK_kezdo

A gomba – immunrendszer – betegség háromszögében kutat a Mikobiom Kutatócsoport

A szájüregben előforduló gombák hogyan befolyásolják az ott kialakuló rákos daganatokat és e tumorok áttétképző képességét? E kérdésre keresi a választ Gácser Attila biológus, aki az MTA Lendület II. programjának nyerteseként közös kutatócsoportot alakít az SZTE Természettudományi és Informatikai Karon, valamint a Fogorvostudományi Karon dolgozó munkatársaival.

– A gombák rendkívül izgalmas élőlény-csoport: rendkívül változatosak, egész életünket behálózzák. Nagyon sokféle gombát ismerünk, de kevesebbet tudunk ezekről a mikrobákról, mint más mikroszkopikus élőlényekről – állítja a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézetét vezető egyetemi docens, Gácser Attila. Az MTA Lendület II. programon 5 évre szóló támogatást elnyert kutató azért tartja izgalmasnak kutatási témáját, mert az embernek a gombák ellen nehezebb védekeznie, mint mondjuk a baktériumok ellen. Ugyanis míg – a sejtek felépítését és szaporodását vizsgálva – a különbség óriási például a baktériumok és az ember között, addig nagyon kicsi az eltérés a gombákat és az embert összehasonlítva.

 

A gombák kutatására eddig kevesebb figyelem irányult. Például: amíg a velünk együtt élő baktériumokról ezerszámra jelennek meg publikációk, addig a gombákkal kapcsolatban csak néhányszor tíz. Holott a gombák világa nagyon kiterjedt: az emberi testben lévő összes sejt számával összevethető nagyságrendben él mikroba bennünk. Ennek a 1013-számú mikroszkopikus lénynek „csak” 0,1 százaléka gomba, ám ez az arány 1010-en darab sejt számának felel meg. Ráadásul a gomba-sejtek nagyobbak például a baktérium sejteknél. Így a gombák térfogata nagyobb, vagyis nagyobb részét képezik a mikrobiótának, az emberi testben élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszernek. Sőt: a gombasejtekhez fizikailag is kapcsolódhatnak baktériumok, ami érdekes interakciót feltételez a kétféle mikrobatípus között.

 

– Bennünket leginkább az érdekel, hogy a gombák immunrendszerre gyakorolt hatása hogyan befolyásolja a betegségek kialakulását az immunrendszeren keresztül. A gomba – immunrendszer – betegség háromszögében végezzük kutatásainkat. A Lendület programom kiindulópontja is annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy a szervezetünknek az a komponense, amely azért felelős, hogy ne alakuljon ki betegség, vagyis az immunrendszer miként tartja kordában ezeknek a mikrobáknak a szaporodását? Viszont az immunrendszernek nemcsak ez a feladata. Az is dolga, hogy a belső károkozók, vagyis a tumorok ellen is védelmet nyújtson – magyarázza Gácser Attila. – Tehát amikor egy tumor kialakul, akkor azzal segítheti-e például a gombák elszaporodását a szervezetben? Vagy fordítva: a gombák elszaporodása segítheti-e a tumor kialakulását vagy a súlyosbodását, például az áttét képződését?

 

Feltételezi Gácser Attila, hogy a gomba rontja a rák progresszióját és kimenetelét. Az általa vezetett – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, valamint az SZTE Fogorvostudományi Kar kutatóiból álló – Mikobiom Kutatócsoport az MTA Lendület II. program támogatásával azt szeretné kideríteni, hogy a szájüregben előforduló gombák hogyan befolyásolják az ott kialakuló tumorokat és e daganatok áttétképző képességét.

 

További részletek a Gácser Attilával készült interjúban.









Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *