Fotó: Kovács Ferenc (SZEGEDma)

Több száz tehetséges hallgatót díjaztak az SZTE-n

Közel 200 tehetséges hallgató részesült több millió forint értékű ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem hagyományos díjkiosztó ünnepségén. Az Év Tehetsége és az SZTE Talent díjak mellett átadták a Sófi-ösztöndíjakat valamint az esélyegyenlőségi és a vállalati elismeréseket is.

A díjátadó ünnepség megnyitóján Prof. Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta: nem elég tehetségesnek lenni, a tehetségeket támogatni is kell. Az egyetem, a város és a régióban lévő ipari szereplők feladata a tehetségek felismerése és felkarolása. Hozzátette: a már tizenkettedik alkalommal megrendezett díjátadó kiváló alkalom arra, hogy megismerjük azokat a fiatalokat, akik nemcsak tehetségükkel, hanem szorgalmukkal is bizonyítottak.


Több száz pályázat érkezett idén is az SZTE Talent Kiválósági Lista felhívásra. Alap és mesterképzés kategóriában összesen hatvanhat fiatalt díjaztak. Közülük öten arany, nyolcan ezüst, ötven ketten bronz minősítést kaptak. Külön értékelték a művész hallgatókat, akik közül tizennégyen részesültek ösztöndíjban: három arany, hét ezüst és négy bronz minősítéssel. Hatvankettő doktorandusz hallgató munkáját is ösztöndíjjal ismerték el: húsz orvostudományi, tizenhét társadalomtudományi és huszonöt természettudományi pályamunkát díjaztak.


SZTE Kiválósági Lista 2017. Arany fokozat - Vadász Anna (SZTE FOK)

Vadász Anna (SZTE Fogorvostudományi Kar)
SZTE Kiválósági Lista 2017. Arany fokozat

Az Év Tehetsége díjat graduális kategóriában Mészáros János Péter vehette át, aki a Természettudományi és Informatikai Kar vegyész szakos mesterképzéses hallgatója. Egyetemistaként elsőéves korától bekapcsolódott a Bioszervetlen Kémia Kutatócsoport tudományos kutatásaiba. Munkája nagyban segíti a rákellenes vizsgálatok során a fémkomplexek biotranszformációs folyamatainak megértését, ezáltal a sikeres terápiás gyógyszerfejlesztést.


Az Év Tehetsége díjat doktori képzésben Varga Gábor érdemelte ki, aki jelenleg PhD-hallgatóként környezettudomány szakterületen a fém-aminosav komplexek interkalálását végzi réteges kettős hidroxidokban.


A Pro Talentis Alapítvány regionális vállalatokkal együttműködve idén is meghirdette vállalati ösztöndíjait. Azokra a felhívásokra, amelyekre minden kar hallgatói jelentkezhettek körülbelül 70-80 pályázat érkezett cégenként. Végül 15 fiatal érdemelte ki a vállalatok támogatását. A rendezvényen adták át az egyetemi prezentációs verseny díjait, az esélyegyenlőségi támogatásokat, amit harminchárom hallgató vehetett át és az SZTE Sófi-ösztöndíjakat.


Pro Talentis díjban részesült az egyetemi tehetségek kiemelkedő támogatásáért Várkonyi Andrea műsorvezető és Balogh Elemér, az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar dékánja, korábbi alkotmánybíró.



Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *