Fotó: Karnok Csaba (delmagyar.hu)

Átadták az ELI Lézerközpontot

Ma átadták a szegedi lézerközpont több mint 70 milliárdos beruházását. Az Extreme Light Infrastructure (ELI) központjának kivitelezését 2014-ben kezdte el a Swietelsky és a Strabag. Előzményeként az Európai Unió – több európai város közül választva - 2009-ben döntötte el, hogy Szegeden valósul meg a tudományos fejlesztés. A két uniós cikluson is áthúzódó beruházás 85 százalékát fedezi uniós támogatás. A hazai önrész mellett a magyar kormány kötelezettséget vállalt a központ húszéves fenntartására is.


Az átadón Orbán Viktor azt hangsúlyozta, a kutatóközpont nem olyan fejlesztés, mellyel felzárkózhatunk Európához, hanem olyan, mellyel Európa felzárkózik a világhoz. "Magyarország akkor lehet a jövő nyertese, ha tudományos kutatóközpontok egész hálózatát hozzuk létre, hogy hazánk ne csak termelési, hanem kutatás-fejlesztési központtá is válhasson" - mondta a kormányfő, aki Magyarország modern kori története legnagyobb tudományos beruházásának nevezte a projektet.


Botka László, városunk polgármestere elmondta: elképesztően nagy tudományos jelentősége van ennek a kutatóközpontnak, ami pontosan egy évtizedes munka eredménye. Hozzátette: a beruházások itt nem érnek véget, további hetven hektáros tudományos ipari parkot hoznak létre az ELI körül.


 

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *