19. Dömötör-gála

... a Szegedi Nemzeti Színházban: Rácz Tibor kapta az idei életműdíjat. A legjobb férfi színész Gömöri Krisztián, a legjobb női színész Borsos Beáta lett. A Szegedi kortárs Balett 3 díjnak is örülhetett.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye.


Az életműdíjat a szegedi színház örökös tagja, Rácz Tibor vehette át Kozma József önkormányzati képviselőtől. Rácz Tibor már négyéves korától, 1951-től a szegedi színház állandó gyermekszereplője volt. 1975-ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd Szolnokra szerződött. A következő években a Fővárosi Operettszínházban, Szegeden, majd Zalaegerszegen játszott. 1990 óta pedig folyamatosan a Szegedi Nemzeti Színház művésze, 2015-től a társulat örökös tagja. 1999-ben elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Dömötör-díjat, tavaly Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki.


A legjobb rendező Juronics Tamás, az Abszurdia alkotója. A legjobb színésznek járó elismerést Gömöri Krisztián kapta a Volpone címszerepéért, a legjobb színésznő Borsos Beáta lett Pinokkió életre keltéséért. Cseh Antal kapta a legjobb operaénekes díját Don Pasquale alakításáért, operaénekesnő kategóriában Laczák Boglárka nyert mint Gertrudis.


A legjobb táncos díját Szonda Éva adta át az Abszurdiában játszó Csetényi Vencelnek, az évad művészeti teljesítménye elismerést a Dömötör-kuratórium a Szegedi Kortárs Balettnak ítélte oda. Bianca Imelda Jeremiasnak szavazta meg a közönség a legjobb jelmeztervező díjat az Abszurdiáért, a látványtervezők közül a Don Pasquale megálmodója, Gyarmathy Ágnes kapta az elismerést. A Gyermek Dömötör-díjat Csorba Kata vehette át a Pinokkió Rókájának megformálásáért. A társulat a legjobb színházi háttérmunkásnak Stefanik Sándort választotta.


Forrás: delmagyar_logo1


Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *