Prof. Dr. Nagy Katalin (fotó: Herner Donát)_kiemelt_mrk

Prof. Dr. Nagy Katalin az MRK Nemzetközi Bizottságának új elnöke

A Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Biztosságának új elnöke Prof. Dr. Nagy Katalin a Fogorvostudományi Kar tanszékvezetője, a Kar volt dékánja, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese.

Gratulálunk!

Huszonkilenc éve működik a Magyar Rektori Konferencia (MRK), amely mind a hatvanhat hazai felsőoktatási intézményt magában foglaló érdekérvényesítő, projekteket megvalósító, a magyar felsőoktatás belföldi és külkapcsolataival foglalkozó szervezet. Az MRK Nemzetközi Bizottságának új elnökévé Prof. Dr. Nagy Katalint, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettesét választották.


Feladat: a külkapcsolatok erősítése, a magyar felsőoktatás népszerűsítése

pink_vonal


Prof. Dr. Nagy Katalin (fotó: Herner Donát)Az MRK Nemzetközi Bizottságának egyik legfontosabb feladata a meglévő külkapcsolatok erősítése, új nemzetközi kollaborációk kialakítása a kormányprogramoknak és a felsőoktatási célkitűzéseknek megfelelően. A Bizottság által meghatározott programok Magyarország felsőoktatását képviselik és népszerűsítik külföldön azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a magyar felsőoktatásba minél több külföldi hallgatót tudjunk bevonni. Emellett a programok célja, hogy segítsék a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók és oktatók mobilitását, azt, hogy távoli országok tudományát és kultúráját is megismerhessék – ismertette Prof. Dr. Nagy Katalin, az MRK Nemzetközi Bizottságának elnöke.

Hozzátette: az egyik legnagyobb projekt a brazil állam által finanszírozott Science without Borders program volt. A programmal Magyarországon összesen 2200 fő tanult, Szegeden 42-en. Emellett jelentős oktatási, tudományos és kulturális együttműködés a jelenleg is zajló Tajvani-Magyar Kerekasztal. Komoly projekteket bonyolít a Nemzetközi Bizottság Dél-Afrikával is, de a jövőben szorosabb kapcsolatteremtésre lesz lehetőség például Szlovéniával és Vietnámmal is.


Az elnöki pozíció elősegíti az SZTE nemzetköziesedését

pink_vonal


- A Bizottság elnökségét két évente más felsőoktatási intézmény látja el. Nagy megtiszteltetés, hogy két éves bizottsági tagságom után rögtön az elnöki teendőket végezhetem. Úgy gondolom, nem véletlen, hogy az elnöki pozíció két évente változik. Minden felsőoktatási intézmény lehetőséget kap arra, hogy nemzetközi szempontból saját intézményét segítse. Amikor az MRK nevében tartok külföldön előadásokat, akkor a Szegedi Tudományegyetemet is bemutatom, és mint a fogorvostudományi kar volt dékánja, e tudományterületet is népszerűsítem. Úgy gondolom, ez a kettősség minden elnök egyfajta feladata is. Az SZTE ilyen jellegű képviselete pedig nagy büszkeséggel tölt el – fogalmazott.


- Rendkívül fontosnak tartom a magyar felsőoktatás és azon belül is a szegedi egyetem nemzetköziesedésének előremozdítását. Nagy terveket szövögetünk a bizottság tagjaival együtt egy olyan éves program kidolgozására, amely nemzetközi aktivitásokkal igyekszik a határon túli területektől kezdve egészen a távol-keleti országokig a magyarországi nemzetköziesítést elősegíteni. Új elemként vezetnénk be az MRK és a Tempus Közalapítvány még szorosabb együttműködését, illetve az egyes külföldi országok egykor hazánkban végzett alumnusai aktív bevonását a magyarországi felsőoktatás nemzetközi megjelenítésébe – tette hozzá.


Hétszeresére nőtt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok száma az SZTE-n

pink_vonal


A Stipendium Hungaricum program a Magyar Kormány déli és keleti nyitási stratégiájával összhangban egészen távoli térségek, például afrikai országok, Kína és Oroszország hallgatóinak nyújt támogatást. – A Magyar Kormány által finanszírozott ösztöndíj-lehetőség határozott célja, hogy a nyertes ösztöndíjasok ne csak tudással, hanem élményekkel, gazdag érzésvilággal és kulturális tapasztalatokkal térjenek vissza saját országukba. Ezek a hallgatók egy-egy nagykövetei lesznek a magyarországi oktatásnak és kultúrának. Olyan tudással és olyan élményekkel lesznek gazdagabbak, amely kortársaik köreiben egyfajta propagandát jelent, így bízunk benne, hogy a hazatért ösztöndíjasok jó hírét viszik a magyar felsőoktatásnak, aminek hatására megsokszorozódhat az újabb ösztöndíjas hallgatók száma.


A Szegedi Tudományegyetemen a Stipendium Hungaricum programmal az első évben 43 főt fogadtunk, jelenleg közel 300 hallgató tanul Szegeden. A programban a nem egészségügyi karoknak volt a legnagyobb lehetősége, hiszen toborzócég bevonása nélkül jutottak külföldi hallgatókhoz. Reméljük, hogy a jövőben a nem egészségügyi karok is felzárkóznak az idegen nyelvű képzések területén, és tovább nő a külföldi hallgatók száma.


Az SZTE nemzetköziesedését segítik a nagyköveti látogatások is

pink_vonal


A szegedi egyetem sikeres projektjének tűnik az egyetemre meghívott nagykövetek látogatásainak pozitív hatása. Ezek a diplomaták, mint saját országuk egyetlen képviselői első kézből szerezhetnek tapasztalatot az SZTE-ről. Költséghatékony módon, ahelyett, hogy ellátogatnánk külföldi országokba, idehívjuk az adott ország nagykövetét, ahol az egyetem vezetőitől és a kari képviselőktől közvetlenül tud informálódni. Az elmúlt időszakban több mint 30 ország nagykövete látogatott Szegedre, a vizitek 2017-ben is folytatódnak. Folyamatosan hívjuk az új nagyköveteket, illetve a korábbi látogatások hatására delegációkat is fogadunk majd.


Ambassadors

Galéria (fotó: Bobkó Anna)


A magyar oktatás színvonalát emeli a külföldi hallgatók képzése

pink_vonal


- Hazánkban az egyes egyetemeken a magyar hallgatók létszáma kismértékben csökkent, az oktatási kapacitás kitöltését országosan a nemzetközi hallgatók számának növelésével képzeljük el. Azoknál az egyetemeknél, ahol több éve nagy számban fogadnak nemzetközi hallgatókat, ott a minőség javítására kell törekednünk, hiszen a magyarországi tudáshalmazt sokkal könnyebb átadni a tehetségesebb hallgatóknak. A cél, hogy az évek előrehaladtával egy jobb minőségű hallgatóbázis álljon a rendelkezésünkre. Az egyetemek jelentős anyagi bevételt remélnek a külföldi hallgatók oktatásától, de ebben nem csak azt kell látni, hogy nagyobb bevételre tesznek szert, hanem azt is, hogy ettől a magyar nyelvű oktatás színvonala is emelkedik. A bevételek nagy részét visszaforgatják a különböző berendezésekbe, oktatási és kutatási projektbe, amelyek így az adott felsőoktatási intézmény színvonalát is emelik. Vagyis a külföldi hallgatók képzése mind a magyar, mind a külföldi hallgatók oktatásának egy pozitív kimenetelt biztosít – összegezte a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese.


Forrás: szte_info_logo_kicsi_60x40 Gajzer Erzsébet


 szegedtv-logo-footer





Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *