Egyetemi polgárok lettek az ifjú gólyák

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának egyik jelentős ünnepe az elsőéves hallgatók eskütétele. Idén az esemény szeptember 3-án 10 órától vette kezdetét a SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga, a Fogorvostudományi Kar Dékánjának köszöntő beszédét magyar majd angol nyelven is meghallgathatták a jelenlévő magyar illetve külföldi diákok.


A felvételi ponthatárok alapján ebben a tanévben is igen jó képességű elsőéves hallgatókkal gazdagodott a Fogorvostudományi Kar, hiszen az idén állami ösztöndíjasként 425 pontot kellett elérniük a sikeresen felvételiző fogorvostan-hallgatóknak. Ez a pontszám a hazai négy fogorvosképzőhely államilag finanszírozott képzés felvételi ponthatárai közül a második, a vidéki képzőhelyek viszonylatában pedig az első helyet foglalja el, így a hallgatók motiváltsága kétség kívül megkérdőjelezhetetlen.


A fogorvos munkája ma már messze több egyszerű fogtömésnél és foghúzásnál, az implantáció elterjedésével komoly elméleti és gyakorlati felkészültséget igénylő sebészeti és protetikai feladat. Egy jól funkcionáló és esztétikus implantációs fogpótlás a páciens egész életére pozitív kihatással lehet – derült ki a dékáni beszédből.


„Szakmát, hivatást választottak, és elindultak az önállósodás útján.” – mondta az első éves hallgatóknak Dr. Turzó Kinga dékán asszony, aki azt is hangsúlyozta, milyen fontos a megfelelő hozzáállás az egyetemi évek alatt és a későbbiekben a fogorvosi szakmában egyaránt.


Az avatás előtt álló elsős hallgatóknak mondott beszédében Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga dékán asszony kiemelte, mennyire fontos a hallgatók nyitottsága és a szakmához, az egyetemi évekhez való megfelelő hozzáállása.


„Az Önök hozzáállásán sok múlik. Szakmájukban csak akkor lesznek versenyképesek, ha alázattal közelítik meg a felmerülő problémákat, és egyetemi éveik alatt soha nem felejtik el, miért szeretnének fogorvosok lenni!” – hangsúlyozta Dr. Turzó Kinga.


A dékáni köszöntő után először a leendő elsőéves magyar-, majd az angol hallgatók ünnepélyes eskütétele következett. A magyar hallgatókat Hoppenthaler János, az angol hallgatókat Mehrzad Pejman első éves hallgató képviselte. Ők – külön-külön – a pulpitushoz lépve, kezüket a Pédumra helyezve felolvasták az eskü szövegét, melyet diáktársaik velük ismételtek.


Az eskütétel után Czuczor Mátyás, a Hallgatói Önkormányzat képviselője is köszöntötte az első éves hallgatókat.


Az ünnepség alkalmával került sor a Széchenyi Professzor, Jedlik Ányos Díjas, Mestertanár Aranyérmes, Manninger Rezső érmes és Magyar Ezüst Érdemkereszttel díjazott Prof. Dr. Kovács Kornél kitüntetésére is.

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2017. január 30-án tartott ülésén Professor Emeritus kitüntető címet adományozott Prof. Dr. Kovács Kornél részére. E kitüntető cím odaítélésével szerette volna az Egyetem kifejezni nagyrabecsülését a több mint 15 éve egyetemi tanárként tevékenykedő Professzor munkássága előtt. A kitüntetést az avatási ünnepség során Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga, a Fogorvostudományi Kar Dékánja adta át.


Prof. Dr. Kovács Kornél számos hazai és nemzetközi társaság tagja, úgy mint a Magyar Biofizikai Társaság, Magyar Biokémiai Egyesület, Magyar Mikrobiológiai Társaság, Anaerobe Society of Americas, Rotary International. Egyetemi kutatóként több hazai és nemzetközi együttműködésben végrehajtott sikeres kutatás-fejlesztési projekt szakmai vezetője volt. Kutatási eredményeit rangos hazai és külföldi folyóiratokban tette és teszi közzé. 2012 óta gazdagítja a Fogorvostudományi Kar tudományos fokozattal minősített oktatóinak, kutatóinak számát, kezdetek óta oktat magyar és angol nyelven, jelenleg az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék nagyrabecsült, jelenleg is aktív oktatója, munkatársa.


A kitüntetés átadása után, abból az alkalomból, hogy a Szegedi Tudományegyetem teljes jogú egyetemi polgárrá fogadta az első éves hallgatókat Schindler Regina, a Fogorvostudományi Kar negyedéves hallgatójának zongorajátékával kedveskedtek a szervezők a fiataloknak a ceremónia végén. Glinka - Balakirev Pacsirta c. művének dallamai csendültek fel. A felkészítő tanár Prof Dr. Koczka Ferenc volt.


Kővári Anna








Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *