Fotó: Bobkó Anna

Köszöntötték az Új Nemzeti Kiválóság Program SZTE-ösztöndíjasait

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 122 ösztöndíjasát köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE polgárai által elnyert több mint 180 millió forint ösztöndíj a kutatói utánpótlást is szolgálja.

– Fokmérője a Szegedi Tudományegyetemnek, hogy 122 hallgató és ifjú kutató nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. Ez az aktivitás reménykeltő a kutatói utánpótlás minősége és mennyisége szempontjából is – jelentette ki Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora 2016. november 29-én az SZTE központi épülete dísztermében rendezett ünnepségen köszöntötte a tehetségeket.


Bobkó Anna_MG_7814

 

Az ÚNKP szegedi ösztöndíjasai közül elsőként az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója, Csőke Andrea mutatkozott be zongorajátékával.

 

Mi az Új Nemzeti Kiválóság Program? Ez a legújabb, a magyar kormány által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram.

 

Milyen mértékű az SZTE eredményessége? Az ÚNKP felhívásra benyújtott érvényes pályázatok több mint 12 százaléka a Szegedi Tudományegyetemről érkezett. A SZTE pályázói közül a 122 sikeres több mint 180 millió forint összértékű ösztöndíjat nyert el. 24 alapszakos, 52 mesterszakos, 11 doktori képzésben résztvevő hallgató, 17 doktorjelölt és 18 posztdoktor nyert el támogatást. Ezzel az aktivitással az SZTE „bronzérmes” lett a hazai felsőoktatási intézmények között.


Bobkó Anna_MG_7831

 

Mi a célja az Új Nemzeti Kiválóság Programnak? A 2016 szeptemberétől 2017 júniusának végéig személyenként elnyert havi 100-300 ezer forint ösztöndíj a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást segítheti. A fiatal kiválóságok támogatásával az alapító a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját ösztönzi. A kormány így is támogatja a kiváló teljesítményt nyújtó kutatást és alkotó tevékenységet az – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorjelöltek, a 40 év alatti oktatók, kutatók támogatásával – hangzott el az SZTE ünnepségén.

 

Mi az Új Nemzeti Kiválóság Program hatása? Közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói, alkotói munka támogatásával példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére, elősegíti, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási, alkotói eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak a tudományos, művészi közösség számára – tudtuk meg az SZTE oklevél átadó ünnepségén.

 

A ösztöndíjasoknak az ÚNKP díszoklevelét az SZTE három professzora – Szabó Gábor rektor, Toldi József, az SZTE Doktori Tanács elnöke, valamint Badó Attila, az SZTE tehetséggondozásért felelős rektori megbízottja, a Tehetségpont vezetője – adta át, gratulált a sikerhez. Az ÚNKP ösztöndíjasokat köszöntő rendezvényen az SZTE több kari vezetője, témavezetője is megjelent.


Karunkról Sáry Tekla V. éves fogorvostan hallgató nyere el az ösztöndíjat pályázatával. Témavezetője Dr. Fráter Márk.


Az ösztöndíjasok teljes névsora


Bobkó Anna_MG_7840

 

Az SZTE rendezvény résztvevői óriási tapssal köszönték meg az SZTE Zeneművészeti Kar tehetséges, ÚNKP-ösztöndíjas hallgatójának, Szives Mártonnak, hogy bemutatta: mire képes együtt ő és a marimba, az afrikai eredetű ütős dallamhangszere.


Bobkó Anna_MG_8010

 

Az ünnepség végén fogadást adott az SZTE az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak.

 

 

Forrás:szte_info_logo_kicsi_60x40

Szöveg: Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

 

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *