unnepi_konyvhet_2016_SZTE-FOK-kezdo_

Az SZTE utcára viszi a tudományt a 87. Ünnepi Könyvhéten

Könyvbemutatókkal, tudománynépszerűsítő beszélgetésekkel, egyetemtörténeti sétával várja az SZTE a látogatókat a 87. Ünnepi Könyvhéten. Az ötnapos könyvkavalkád megnyitóján, június 9-én adják át az Év Könyve díjat, amelyet a nyolc kötetes Szegedi Egyetemi Tudástár is elnyert.

Június 9-én nyílik a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok szegedi programsorozata. A rendezvényhez idén is számos programmal csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Egyetemi Kiadó.

Programfüzet


Az SZTE kiemelt programjai:


A Dugonics téren saját sátornál várja az érdeklődőket a Szegedi Egyetemi Kiadó. A sátornál minden nap 16 órakor más és más SZTE-szerző dedikál. Utcai színpadon, kávézó teraszán is ízelítőt ad a Szegedi Tudományegyetem a kutatói műhelyekben, a laboratóriumokban, vagy az íróasztaloknál elért eredményekről.


Az SZTE utcára vitt tudomány – sorozatban június 9-én 17 óra 45 perctől a Dugonics téri színpadon Történészek a levéltárban – Hogyan készül a szegedi egyetem történetét feldolgozó könyv? címmel Marjanucz Lászlóval, Antal Tamással és Vajda Tamással, az egyetemtörténeti kötet főszerkesztőjével és két szerkesztőjével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


Szintén június 9-én 18 óra 15 perctől a 100 kémiai mítosz – az Amerikában „Kiemelkedő Akadémiai Mű” minősítést nyert könyv SZTE-szerzőivel, Csupor Dezsővel és Kovács Lajossal Újszászi Ilona beszélget.


Vegyeszek_Kovacs_L_Csupor_D
Kovács Lajos és Csupor Dezső

Június 10-én 12 óra 20 perckor egyetemtörténeti séta indul az SZTE központi épülete előtt álló Szent-Györgyi Albert szobortól. A séta arra is emlékeztet, hogy 95 éve fogadta be Szeged a Kolozsvárról száműzött egyetemet, 90 esztendeje kezdődtek meg a Tisza-parton az egyetemi építkezések, 60 éve a szegedi egyetemen pattant ki az 1956-os forradalom és szabadságharc szikrája és 30 éve hunyt el a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatója, egykori rektora, Szent-Györgyi Albert.


Június 13-án 16 óra 30 perctől a Lobby Café teraszán Könyv vagy cikk? – a kutató publikációs dilemmái címmel Kovács Kornél professzor azt is bizonyítja, hogy a mikrobák „zöld áram” hasznosító erőművek lehetnek. 17 órától Számadás az alaptörvényről címmel a szegedi egyetem jogtudósainak legújabb tanulmánykötetét Balogh Elemér professzor mutatja be. 18.00 órakor a Dugonics téri színpadon Hiénák a betegágy körül címmel Boldogkői Zsolt professzort legújabb sikerkönyve bemutatóján a tudomány és áltudomány harcáról, a tudománynépszerűsítés új formáiról is kérdezi Újszászi Ilona beszélgetőpartner.


Boldogkoi_Zsolt-Hienak


Az Ünnepi Könyvhéten jelen lesz az SZTE Klebelsberg Könyvtár, az egyetemi Füvészkert és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára is.


87. ÜNNEPI KÖNYVHÉT, 15. Gyermekkönyvnapok

2016. JÚNIUS 9-13. – szegedi programok az SZTE szemszögéből

 

A 2016. évi könyvhét szegedi programjaihoz az SZTE, a Szegedi Egyetemi Kiadó is hozzájárul.

  

2016. JÚNIUS 7. (kedd)

18.00 – Grand Café Várkert

Két könyvről Simon Józseffel, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének docensével: Explicationes Explicationum (Typotex), Filozófia, irodalom és egzegetika Enyedi György életművében (Typotex)

Beszélgetőtárs: Czeglédi András, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének oktatója

 

JÚNIUS 9. (csütörtök)

16.00 – Dugonics tér, a SZEK JGYF Kiadó sátra

Környezetfizika – a kötetet szerkesztője, Sós Katalin, egyik szerzője, Nánai László és lektora, Karancsi Zoltán mutatja be.

 

16.30 – Dugonics tér, színpad

A 87. Ünnepi Könyvhét megnyitója

Köszöntőt mond: dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere

A könyvhetet megnyitja: Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténész

Könyvkiadási támogatások és az Év Könyve díj átadása

Közreműködnek: Rúzsa Vivien (Tömörkény István Gimnázium), Lendel Tímea, Gál József (SZTE), Szeged Táncegyüttes

 

17.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Szajbély Mihály: A homokvárépítés öröme. Irodalomtörténeti tanulmányok című könyvének (JATEPress Kiadó) bemutatóján a szerzővel Mikola Gyöngyi beszélget.

 

17.00 – A Tiszatáj szerkesztősége (Roosevelt tér 10–11.)

Békési Imre Nyelvész mestereim című kötetének bemutatója – a szerzővel és a szerkesztővel, B. Fejes Katalinnal Nagy L. János beszélget.

 

17.45 – Dugonics téri színpad

Történészek a levéltárban. Hogyan készül a szegedi egyetem történetét feldolgozó könyv? Marjanucz Lászlóval, Antal Tamással és Vajda Tamással, az egyetemtörténeti kötet főszerkesztőjével és két szerkesztőjével (Szegedi Egyetemi Kiadó) Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

18.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténésszel Válogatott esszék 1979–2016 (Magvető) című legújabb könyvéről Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget.

 

18.15 – Dugonics téri színpad

100 kémiai mítosz – az Amerikában „Kiemelkedő Akadémiai Mű” minősítést nyert könyv szegedi szerzőivel Csupor Dezsővel és Kovács Lajossal (Akadémiai Kiadó, Springer Kiadó) Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

JÚNIUS 10. (péntek)

12.20 Dugonics tér, az SZTE központi épülete előtt álló Szent-Györgyi szobortól

Egyetemtörténeti séta: 2016-ban arra emlékezünk, hogy 95 éve fogadta be Szeged a Kolozsvárról száműzött egyetemet, 90 esztendeje kezdődtek meg a Tisza-parton az egyetemi építkezések, 60 éve a szegedi egyetemen pattant ki az 1956-os forradalom és szabadságharc szikrája, 30 éve hunyt el a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatója, egykori rektora, Szent-Györgyi Albert.

A séta az SZTE központi épülete (Szeged, Dugonics tér 13.) előtt álló Szent-Györgyi szobortól indul.

A sétát vezeti: Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi levéltár vezetője, szervező: Újszászi Ilona, SZTE Közkapcsolati Igazgatóság

 

18.00 – a LOBBY Café terasza

Az ápolók munkáját részletesen bemutató, Betegágyak őrzői (Medicina) című könyvről Pusztai Virág televíziós szerkesztő beszélget a szerzővel, Szekszárdi Miklóssal.

A könyv húsz interjút és négy hónap klinikai ápolás személyes tapasztalatait dolgozza fel.

 

18.30 – Dugonics tér, színpad

Hommage à Tömörkény

Beszélgetés Tömörkény Istvánról, születésének 150. évfordulója alkalmából

Résztvevők: Bene Zoltán író, Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész

 

19.00 – Dugonics tér, színpad

Gyenge Zoltán Kép és mítosz II. (Typotex) című kötetéről Vass Nóra művészeti marketingszakértő, a Hermann Ottó Múzeum osztályvezetője beszélget a szerzővel.

 

19.30 – Dugonics tér, a Typotex Kiadó sátra

Dedikál: Gyenge Zoltán

 

 JÚNIUS 11. (szombat)

10.00 – Dugonics tér, színpad

Szegedi Írók Napja – délelőtti beszélgetés szegedi írókkal és költőkkel

Vendégek: Horváth Dezső, Lázár Bence András, Simai Mihály, Tandi Lajos

A beszélgetést vezeti: Veszelka Attila író

Közreműködnek a Baka Irodalmi Kör tagjai: Antal Anikó, Fabulya Andrea, Paulovics Tamás

A beszélgetés idején legyen egy kávéra a vendégünk! A kávét az EUROCAF biztosítja.

 

14.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Egy digitális könyv megvalósulása – A szegedi dalmaták (bunyevácok) története

A kötet szerzője: dr. Heka László PhD, egyetemi docens (SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézet)

Beszélgetőpartner: Marjanovic Dusán, a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

A kötet a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Egyesület támogatásával készült.

 

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár állattani és növénytani gyűjteménye a 19. század végétől az oktatáshoz kapcsolódó, rendszeres terepi kutató- és gyűjtőmunka eredménye. 2000-ben vált a nemzeti kulturális örökség részévé.

A kitelepült kísérletek elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalok számára készülnek, de a családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe, a mindennapok tudományába.

 

16.00 – Dugonics tér, színpad

„Könyvek nélkül a könyvhéten ...” Dalok, táncok Szatmárból, Kalotaszegről és Nadabról, valamint cigánytáncok Szászcsávásról, Nagyecsedről és a Dél-Alföldről

Jankov Gyöngyvér és a Suhancok műsora

 

17.30 – Dugonics tér, színpad

Dragomán György József Attila-díjas íróval legújabb, Oroszlánkórus (Magvető) című novelláskötetéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget.

 

18.00 – Dugonics tér, színpad

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendezővel Hajnali láz (Libri) című regényéről Balog József újságíró beszélget.

 

18.00 – a Tiszatáj szerkesztősége

Tiszatáj Szalon: Bíró-Balogh Tamás Az irodalom személyessége című könyvének bemutatója. A szerzővel Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget.

 

 JÚNIUS 12. (vasárnap)

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje közel száz éve nyújt sokszínű látványosságot Szeged város lakóinak, a környékbelieknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Idén a Vadasparkkal karöltve „Engedd élni” kampányba kezdtek, melynek célja, hogy ötletekkel segítse a házak vagy lakások tájának növényekkel és állatokkal való benépesítését. Standjukon a gyerekek megtanulhatják, hogy kis ügyességgel akár egy ásványvizes palack, vagy balkonláda is lehet kellemes élettér megannyi élőlény számára. Gondoskodással saját állatkertet vagy botanikus kertet varázsolhatunk környezetünkbe.

 

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

Az Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár állattani és növénytani gyűjteménye a 19. század végétől az oktatáshoz kapcsolódó, rendszeres terepi kutató- és gyűjtőmunka eredménye. 2000-ben vált a nemzeti kulturális örökség részévé.

A kitelepült kísérletek elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalok számára készülnek, de a családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe, a mindennapok tudományába.

 

15.30 – Dugonics tér, színpad

Könyvheti térzene a Fricsay Fúvószenekarral


18.00 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra

Dedikál: Darvasi László


18.15 – Dugonics tér, színpad

Darvasi László József Attila-díjas író, költő, újságíróval Taligás (Magvető) című, legújabb regényéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget.


18.45 – Dugonics tér, színpad

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő Jelmezbál – egy családregény mozaikjai (Magvető) című legújabb regényéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget a szerzővel.


19.00 – Lobby Café terasz

T. Horváth Ágnes: Augustus Foruma Rómában című könyvének (Belvedere Meridionale, kiadó) bemutatóján a szerzővel Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

19.30 – Grand Café Várkert

Tiszatáj Szalon: Lengyel Zoltán A Sors kritikájáról. Vizsgálódások Walter Benjamin sorsfogalma mentén című könyvének bemutatója

A szerzővel Gyulai Zoltán (SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) beszélget.

 

JÚNIUS 13. (hétfő)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Lábjegyzetek Platónhoz: Az emlékezet című tanulmánykötetről (Magyar Filozófiai Társaság – Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány, kiadó) Laczkó Sándor (szerkesztő), Gyenge Zoltán és Tóth I. János beszélget.

 

16.00 – SZAB székház, díszterem

Az MTA SZAB Szociológiai munkabizottság köteteinek bemutatóján (Belvedere Meridionale, kiadó) Pászka Imre, Nagy Gábor Dániel, Balogh Péter, Jancsák Csaba köteteiről a szakirodalom olvasói beszélnek.

 

16.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Vendégünk Grendel Lajos és Wlachovszky Károly

Grendel Lajos Kossuth-díjas íróval Elek Tibor irodalomtörténész (Bárka Kiadó), Wlachovszky Károly műfordítóval Szörényi László irodalomtörténész beszélget.

 

16.30 – Lobby Café terasz

Könyv vagy cikk? – a kutató publikációs dilemmái. A mikrobák „zöld áram” hasznosító erőművek is lehetnek? A szakmai folyóiratbeli szenzációkról Kovács Kornél professzorral Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

16.30 – Somogyi-könyvtár, Hangoskönyvtár

Czilczer Olga Szavakban egy erdő – új és válogatott versek című könyvének bemutatója. A szerzővel Keserű Gizella irodalomtörténész, egyetemi oktató beszélget.


17.00 – Lobby Café terasz

Számadás az alaptörvényről. A szegedi egyetem jogtudósainak legújabb tanulmánykötetét (Pólay Elemér Alapítvány, kiadó) Balogh Elemér professzor, a könyv szerkesztője mutatja be Újszászi Ilona kérdései nyomán. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

17.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Az Érték és értelem. Önéletírás korrajzzal címmel megjelenő Kristó Gyula-emlékiratokról (JATEPress Kiadó) Almási Tibor, Makk Ferenc, Petrovics István, Tóth Sándor beszélget.

 

17.30 – Dugonics tér, színpad

Bátyi Zoltán: Hálózsák a felhőn (novellák)

A szerzővel Bene Zoltán beszélget.

A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, a Szegedi Írók Társasága és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye.

 

17.30 – a LOBBY Café terasza

Marjanucz László Trianon szülötte. Fejezetek Gyálarét történelméből, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra (Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület) című könyvének bemutatója

Dr. Marjanucz Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Magyar Történeti Tanszék vezetőjével Csicsai Antal népművelő beszélget.

 

18.00 – Dugonics téri színpad

Hiénák a betegágy körül. Boldogkői Zsolt professzort e legújabb könyve (Akadémiai Kiadó) bemutatóján a tudomány és áltudomány harcáról, a tudománynépszerűsítés új formáiról is kérdezi beszélgetőpartnere, Újszászi Ilona. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

18.00 – Grand Café Várkert

Bencsik Orsolya Több élet (Magvető – Fórum) című regényéről Virág Zoltán irodalomtörténész (SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék) beszélget az íróval.

 

 JÚNIUS 14. (kedd)

16.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

A Belvedere Meridionale 2016 tavaszi és nyári (szociológiai) lapszámának bemutatója. A lapszámokat bemutatja: Prof. Dr. Rácz Lajos intézetvezető (SZTE JGYPK), Prof. Dr. Pászka Imre szerkesztő, dr. Kiss Gábor Ferenc főszerkesztő.

 

17.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Végtelen vonzásban – Simai Mihály József Attila-díjas költő új verseskötetének bemutatója

A költővel beszélget: Marton Árpád újságíró

A kötetből felolvasnak: Beslin Anita és Kosztolányi József


tudastar_8_kotet
Nyolc kötetben a szegedi tudományosság
A 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok szegedi programjai itt elérhetők.


Forrás: szte_info_logo_kicsi_60x40