SZTE Egyetemi negyed a Szegedi Ifjúsági Napokon

A Szegedi Tudományegyetem idén is kiköltözik a SZIN-re! Az ország nyárzáró zenei fesztiválján az Egyetemi Negyedben a karok és az egyetem egységei minden eddiginél több és izgalmasabb programot kínálnak.

Az ország egyik legnépszerűbb egyeteme idén is jelen lesz az ország egyik legnépszerűbb fesztiválján: a Partfürdőre költözik a Szegedi Tudományegyetem augusztus 24. és 28. között. A fiatalokat fogorvosi szűrés, játék, kvíz, sportprogramok, pályaorientációs teszt, ígéretfa várja a Szegedi Ifjúsági Napokon, az SZTE Egyetemi Negyedben, közvetlenül a JATE-Burn sátor mellett. A kitelepülő egységek mellett, az említett sátorban országosan ismert előadók és egyetemünk oktatói délutánonként – de még a koncertek kezdete előtt – szabadegyetemet is tartanak az érdeklődő ifjaknak.

 

A Fogorvostudományi Kar hallgatói fogászati szűrésre várják a SZIN-ezőket a Partfürdőn kialakított rendelőben. A hallgatók a vizsgálaton túl jó tanácsokkal is ellátják a fiatalokat a dentálhigiénéről és a helyes fogápolásról.

 

A Gazdaságtudományi Kar gazdasági jellegű játékokat visz a Partfürdőre: a fiatalok Monopolyzhatnak és játszhatnak márkafelismerő játékot is.

 

A Zeneművészeti Kar hallgatói tanévkezdés előtt még pihentetik a komolyzenei klasszikusokat. A könnyűzenei repertoár legjavát viszont megosztják a SZIN lakóival. Elhangzanak könnyű nyárias hangulatú darabok, népszerű jazz standard-ek átiratai zongorára és rézfúvósokra. Minden nap 17.00-17.30 között az SZTE negyednél. A Hallgatói Önkormányzatok színes installációkkal és programokkal várják a nagyérdeműt. Többek között az ÁJTK HÖK-el perszimulációban és jogi kvízben vehetnek részt, a TTIK HÖK közreműködésével kémiai kísérleteknek lehetnek tanúi, megismerhetik a GTK HÖK medvéjét és a JGYPK HÖK pedig gondoskodik a fittségért, az óránkénti tornával.

 

A Bölcsészettudományi Kar és a BTK HÖK személyiségteszttel várja a látogatókat, akik kitölthetnek műveltségi tesztet is. Bemutatkozik a kommunikáció tanszék, lesz mandalaszínezés, bölcsész activity, a vállalkozó kedvűek pedig összeírhatják irodalmi, filmes és művészeti bakancslistájukat. Természetesen a már nagy hírnévnek örvendő BTK filmklub sem maradhat az auditórium maximum területén belül, a JATE sátorban déltől filmvetítés várja a nagyérdeműt.

 

Az egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ önismereti tesztekkel és beszélgetésekkel, tanulási hatékonyságot vizsgáló tesztekkel, logikai játékokkal várja az érdeklődőket. A fogyatékossággal élő hallgatóknak szóló szolgáltatásokról, tréningekről is tájékoztatják a hozzájuk betérő hallgatókat,akik öt alkalmasa ingyenes tanácsadáson is részt vehetnek, és igénybe vehetik az online tanácsadást is.

 

Az SZTE Frankofón Egyetemi Központ a francia eredetű pétanque játékkal ismertetik meg a SZIN közönségét, emellett lesz magyar nyelvű teszt a francia nyelvvel és a Frankofóniával kapcsolatban, valamint nyelvi ügyességi feladatok: a francia nyelv szépségeivel való megismerkedés egyik szórakoztató módja ugyanis a nyelvi fejtörő. Az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a központ tevékenységéről és a bölcsészkaron működő francia nyelvű képzésekről is. A központ és programjai pénteken és szombaton érhetőek el a fesztiválon.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár játékában a jengához hasonlóan a könyvtár épületét kell minél magasabbra építeni. Memóriajátékok főszereplői az irodalmi Nobel-díjasok. A könyves origami során régi könyvlapokból lehet papírcsodákat hajtogatni, a modern römi szintén az irodalom világába kalauzol. Az ügyes kezek könyvborítókat újrahasznosítva készíthetnek montázsokat.

 

Az ország legzöldebb egyetemén működő József Attila Tanulmányi és Információs Központ - mint az egyetem zöld szíve - az egészséges életmód, sport és környezetbarát technológiák jegyében várja a látogatóit memóriajátékkal, SZTE TIK appal, ígéretfával, zöld kvízzel és sport programokkal.

 

Az SZTE Karrier Iroda standjánál online pályaorientációs teszt tölthető ki, és lesz sok játék: zsákbamacska, montázs, sportprogramok. Az érdeklődők útravalót is vihetnek magukkal. Továbbá egy hatalmas táblára felírhatják azokat a vágyaikat, álmaikat, amelyeket a végzésig szeretnének megvalósítani.

 

Az ÁJTK-n működő Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda az érdeklődőket az európai unióval kapcsolatos kiadványokkal, játékokkal és nyereményekkel várja szerdán és csütörtökön. Lesz Ki kicsoda?, klíma-kvíz, fővároskereső játék és EU-kvíz is. A feladatokat jól teljesítők között naponta négy ajándékcsomagot sorsolnak ki, csütörtökön 18.00 órakor pedig egy 15.000 forintos könyvutalvány is gazdára talál a korábbi helyes megfejtők között. Emellett mindenki beírhatja a véleményét az Üzenem az EU-nak elnevezésű vendégkönyvbe.

 

A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete és a SZTE ÁOK HÖK BMI-, vérnyomás- és CO-méréssel várja a látogatókat, felvilágosítást tartanak a dohányzás, az alkohol és a droghasználat hatásairól, a biztonságos nemi érintkezésről, óvszert osztanak, és megtanítják az újraélesztés és elsősegély alapvető fogásairól.


A SZIN idejére kiköltözik a Szegedi Egyetemi Rádió (SZER) is a partfürdőre, akik folyamatosan sugározzák majd a jobbnál jobb zenéket és beszámolnak a fesztivál aktualitásairól. Nem kell meglepődni, ha néhány legendás muzsikus is a mikrofonhoz ül, egy-egy interjú erejéig.

 

Az Aquarius SZTE Motorsport, azaz a Szegedi Tudományegyetem formula student csapata is jelen lesz, bemutatva a legújabb eredményeiket és a lehetőségeket, amelyek a motorsportok szerelmeseit várják ebben a kreatív csapatban.

 

A kíváncsiskodók ellátogathatnak a Welcome Camp – Összegyetemi gólyatábor standjához, ahol a különböző játékok során számtalan nyeremény talál gazdára, sőt a legszerencsésebbek fesztiválbérletet is nyerhetnek.


SZIN weboldal

Facebook


Szöveg: SZTEinfo

Fotó: SZIN/Facebook



Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *