Open Access

Az Open Acces publikációkat is támogatja az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem vezetése 70 millió forintot különített el az Open Access publikálás támogatására. Az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását és az információk megosztását az SZTE Klebelsberg Könyvtár végzi.

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a tudományos eredmények nyílt hozzáférésű (Open Access, OA) publikálása mellett. Az egyetem vezetésének döntése értelmében az SZTE 70 millió forintot különített el az ezzel járó költségek fedezésére, így támogatván az SZTE-s szerzőket. Az open access (OA) irodalom a digitális, online elérhető, ingyenesen és jogi korlátozások nélkül felhasználható publikációkat foglal magában. A nyílt hozzáférés lehetőséget biztosít a pénzügyi és jogi korlátozások eltörlésével a tudományos eredmények szabad újra-felhasználásra. Az ezt rögzítő Berlini Nyilatkozat kimondja: a nyílt hozzáférésű publikációk körébe az eredeti tudományos kutatási eredmények, a nyers adatok, a metaadatok, a forrásanyagok, a festészeti és grafikai anyagok digitális ábrázolásai, valamint a multimédiás tudományos anyagok tartoznak.

 

A forradalmian új Open Access rendszerben bárki elérheti a számára érdekes tudományos tartalmakat, azonban a kutatóknak, publikálóknak kell megfizetniük a rendszer fenntartását azzal, hogy közleményeiket díjfizetés ellenében jelentetik meg az online folyóiratokban. Ezekhez a költségekhez járul hozzá az SZTE e célra elkülönített pénzalapja. Az alábbi oldalról elérhető a támogatás igényléséhez szükséges űrlap is.

 

Az Open Access alapjaiban érinti a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár folyóirat-előfizetéseit, illetve olyan szolgáltatásokat, mint az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) vagy a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT), valamint a repozitóriumokat is, azaz az egész tudományos információellátó rendszert. Ezért már 2013 októberében foglalkozott az SZTE bibliotéka a tudományos információellátás és –elérés robbanásszerű változásával.

 

Könyvtárunk igyekszik minden módon támogatni az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben, ezért létrehoztuk az SZTE Szerzői Eszköztár" című honlapot. Ezen a felületen Magyar Tudományos Művek Tára, tudománymetria, Open Access és repozitóriumok témakörökben kínálunk hetente frissülő híreket, tudnivalókat és érdekességeket. Az új platformon a tájékozódás mellett kérdéseiket is föltehetik, illetve böngészhetnek a korábban feltett kérdések és azokra adott válaszok között – mondta Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója. Emellett szorgalmazzák azt is, hogy az oldal rendszeres látogatói közösségé szerveződjenek. Az érdeklődőknek javasolják, hogy csatlakozzanak az OA Facebook-csoporthoz.

 

Az új honlapon a látogatók az OA publikálás támogatásával kapcsolatos összes információt is megtalálják.

 

Keveházi Katalin hozzátette azt is: elkezdődtek az idei tanévben is az MTMT szerzői konzultációk. Továbbra is várja az SZTE Klebelsberg Könyvtár az SZTE szerzőit, hogy elsajátíthassák az MTMT felületének kezeléséhez szükséges készségeket.

A kezdő képzés 2015. október 13-án 13:00 órától lesz, a haladó pedig október 21-én, 10:00-kor. A konzultációkra be kell jelentkezni.


További információk

 

Forrás :szte_info_logo_kicsi_60x40




Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *