szerzoknek_kiemelt_nagy

Magyarországon egyedülálló módon támogatja szerzői publikációs tevékenységét az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára számos módon támogatja az SZTE-s szerzőket publikációs tevékenységükben.

2015. november 11-én 16 órától

Szerzői fórumot tartanak a könyvtár AudMin termében, ahol szó lesz az Open Access publikálás egyetemi támogatásáról és a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól is.

A hazai egyetemi könyvtárak közül egyedülálló az SZTE könyvtár által nyújtott publikációs támogatási rendszer. Az SZTE Szerzői Eszköztár egy helyre gyűjti az MTMT, tudománymetria, és repozitóriumok szolgáltatásokat. Az Open Access lényegében a régi üzleti modell megfordítása, hiszen itt az olvasóval ellentétben a kutatóknak, publikálóknak kell megfizetniük a rendszer fenntartását azzal, hogy a lektorált közleményeket díjfizetés ellenében jelentetik meg az online folyóiratokban. Az OA publikálások díjainak megfizetése intézményi keretek közé került Szegeden, hiszen az egyetem 70 millió forintot biztosít a publikálás kifizetésre. Az új platformon megtalálható az OA publikálás támogatásával kapcsolatos összes információ, és innen érhető el a támogatás igényléséhez szükséges űrlap is. Ezen az oldalon a tájékozódás mellett kérdéseiket is föltehetik a szerzők.


„Tudomásunk szerint nincs másik magyarországi egyetemi könyvtár, amely ilyen összetett, nyilvános és átlátható szolgáltatáscsomagot nyújtana az intézmény szerzőinek. A könyvtár 4 fős OA támogatási csapata a beküldött adatok ellenőrzését, kiegészítését, a formai szempontoknak való megfelelőségét ellenőrzi. 2015. október 6-a óta 16 kérés érkezett a rendszerbe és már megjelent az első támogatott cikk is. Ennek A támogatási kérelmét Varga Csaba nyújtotta be. Bízunk benne, hogy a támogatásnak köszönhetően megnő az OA rendszerben publikáló SZTE-s oktatók száma” – fogalmazott dr. Meskó Eszter.


Az OA rendszerről további hasznos tudnivalók az OA Facebook-csoportban is elérhetők. 2015. november 11-én 16 órai kezdettel pedig Szerzői fórumot tart a könyvtár az AudMin nevű termében, ahol szó lesz az OA publikálás egyetemi támogatásáról, a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól és ahol kérdések feltevésére is lehetőségük lesz az érdeklődőknek.

 

Forrás: szte_info_logo_kicsi_60x40
Gajzer Erzsébet



Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *