DélmagyarArchiv

Csak egy kattintás: város- és egyetemtörténet az újságoldalakon

Digitalizálja a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára – a Somogyi-könyvtárral együttműködve – Magyarország legpatinásabb regionális napilapja, a Délmagyarország újságoldalait. Immár az 1910 és 1970 közötti időszak híreit is kereshetjük az archívumban.


Szeged és egyetemének története immár néhány kattintással elővarázsolható az újságoldalakról. Erről győződhetnek meg azok, akik részt vesznek 2015. január 7-én (szerdán) 17 órától az „Egy kattintásnyi várostörténet – DélmagyArchív 1910-1970” című, bemutatóval egybekötött előadássorozaton a Somogyi-könyvtárban.

 

Milyen az időutazás?


A múlt egy új csatornáját Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese mutatja be.

Az 500 pengőtől a 300 billió pengőig – a Délmagyarország és a milpengő címmel Molnár Sándor, az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa tart előadást.

Hogyan keressünk ügyesen a DélmagyArchívban? Az egyetemi kutatók, továbbá az iskolai dolgozatra vagy éppen diplomamunkájuk megírásra készülők is hasznos tippeket kaphatnak Nagy Gyulától, az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitalizáló munkatársától.

A DM-projekt és ami mögötte van címmel Sándor Ákos, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Automatizálás Fejlesztési osztály vezetője beszél.

Mire kattintott az olvasó? A kérdésre Panek Sándor, az Délmagyarország és a DMOnline munkatársa válaszol.

 

DélmagyArchív adatbázis


Újabb időszakkal bővült a DélmagyArchív adatbázis: 2014 decemberétől már 1970-ig kutathatunk a Délmagyarország napilap elektronikus lapszámaiban.

Négy évvel ezelőtt az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár nagyszabású, közös projekt megvalósításába kezdett, melynek célja térségünk legnagyobb, országosan is komoly súlyú napilapjának, a Délmagyarországnak a digitalizálása. A két könyvtár saját erőforrásból kezdte el a feladatot a Délmagyarország szerkesztőségének szellemi és erkölcsi támogatása mellett.

Első lépés a több mint 100 éves napilap valamennyi számának összegyűjtése volt. A nagyszabású digitalizálási munka 2012 novemberében kezdődött, és tart a mai napig is.

Az egyes számok előkészítésében, szkennelésében, a digitalizált anyag feldolgozásában, az adatbázis építésében és kereshetővé tételében közel 30 személy vesz részt napi, heti rendszerességgel.

 

105 éves lap 20 méteren


A hosszú ideig tartó munka néhány érdekes adata: a 105 éves lap kötetekbe kötve kb. 20 méternyi helyet foglal el a könyvespolcokon; több mint 30000 lapszám kb. 300000 oldalát kell digitalizálni; 51122, a város története, politikai, gazdasági, sport, oktatási és kulturális élete szempontjából kiemelt cikket emeltek ki és tárgyszavaztak.

2014. május végétől érhető el az adatbázis a nagyközönség számára. Az első etapban az 1910 és 1945 között megjelent híreket böngészhették az érdeklődők. 2014 decemberében újabb mérföldkőhöz érkeztek: elkészült és kereshetővé vált az 1946-1970 közötti időszak anyaga is. Emellett teljessé vált a kiemelt cikkek feltárása.


Az adatbázis elérhető:

Forrás: szte_info_logo_kicsi


Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *