A japán központi kormányzat „nemzetköziesedést” ösztönző stratégiája


Világszínvonalú egyetemek támogatása projekt (Top Global University Project)


2014 áprilisában meghirdetett kormányzati (Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztérium) program célja az egyetemek és a japán felsőoktatás nemzetközi kompatibilitásának és versenyképességének erősítése. A támogatás feltétele, hogy az egyetemek átfogó reformprogrammal (pl. angol nyelvű oktatási programok, közös diploma program, külföldi oktatók és diákok számának növelése) és a világ élvonalába való bejutási képességgel és szándékkal rendelkezzenek. Pályázni két kategóriában lehetett, az „A” programban azoknak az egyetemeknek a jelentkezését várták, amelyek rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy a világranglista legjobb 100 egyeteme közé kerüljenek, a „B” kategóriában pedig az ambiciózus, „nemzetköziesedést” sürgető programmal és élvonalbeli innovációval rendelkező egyetemek jelentkezését várták. A program 2014 és 2023 között a kedvezményezett intézményeknek összesen éves szinten 7,7 milliárd JPY (77 millió USD) támogatást biztosít.

A 2014. szeptemberben nyilvánosságra hozott eredmények alapján, a 109 beadott pályamű közül, 13 egyetem részesült „A” típusú és 24 egyetem „B” típusú támogatásban. Az „A” kategóriás támogatott egyetem közül 11 nemzeti és 2 magánegyetem. A 2014. évi költségvetésben 127 milliárd JPY-t különítettek el a program támogatására.

A programnak a nemzetközi kapcsolatok erősítését célzó modulja megkönnyítheti az együttműködéseket, tekintettel arra, hogy mind az „A”, mind a „B” kategóriában támogatott egyetemek közül számos intézménynek van már magyar felsőoktatási intézménnyel kialakított kapcsolata.

 

Japán diákok külföldi tanulását támogató program (TOBITATE)


A japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztérium (MEXT – Ministry of Education, Cultur, Sports, Science and Technology) 2014-től indította el japán hallgatók külföldi tanulását támogató programját, amelynek célja, hogy segítse azt a kormányzati stratégiát, amelynek célja, hogy 2020-ra megduplázza a külföldön tanuló japán diákok számát. A program promóciós kampányába a minisztérium olyan elismert kutatót is bevont, mint Shinya Yamanaka Nobel-díjas professzor, vagy a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő Hideki Matsui, a New York Yankees volt baseball játékosa.

A program a köz- és magánszféra együttes támogatásával valósul meg. A programra a kormány 2014-ben 15,3 milliárd JPY-t (153 millió USD) különített el, ami 9,9 milliárd JPY (99 millió USD) növekedést jelent az előző évi költségvetéshez képest. A program számítása szerint ezzel sikerül megállítani a jelenlegi kedvezőtlen trendet és 2020-ra 120 000 felsőoktatásban tanuló diák részesül majd valamelyik külföldi egyetem részképzésében. Felismerve a program várható hosszú távú kedvező hatását, 2014 decemberéig 109 vállalkozás kapcsolódott be a programba, amelyek mintegy 9,3 milliárd JPY-el, továbbá különböző képzési és gyakornoki ösztöndíjakkal is támogatják annak sikerességét. Az első pályázati felhívásra 1 700 jelentkezés érkezett, amelyet követően 2014 augusztusában 323 diák kezdhette meg külföldi tanulmányait. A második felhívásra beérkezett 784 pályamű értékelése jelenleg tart, a sikeres diákok 2015 februárjában kezdhetik majd meg külföldi tanulmányaikat.

Jelenleg a Magyar Kormánnyal stratégiai megállapodást kötött cégek nem szerepelnek a TOBITATE program támogatói között.


Vulcanus program


A Vulcanus program EU tagországokban tanuló, EU állampolgársággal rendelkező, mérnöki vagy természettudományi területen tanuló diákoknak biztosít egyéves képzési lehetőséget Uniós támogatással. A képzés egy 4 hónapos intenzív japán nyelvtanfolyamból és egy 8 hónapos, japán vállalatnál eltöltött gyakornoki képzésből áll. A képzésre legalább negyedik éves BsC vagy első éves MsC hallgatók jelentkezhetnek, akik közül várhatóan évente 40-50 diák részesül ösztöndíjban. A program minden évben külön pályázatot hirdet meg Japánban működő vállalkozások részére, amelyek be kívánnak kapcsolódni a gyakornokok fogadásába.

Az ösztöndíj program lehetőséget biztosíthat a Magyarországon is jelen lévő japán vállalkozásoknál történő gyakornoki képzés igénybevételéhez. A program ellenkező irányú mobilitást is támogat, azaz japán diákok is részesülhetnek hasonló képzési programban EUs vállalkozásoknál. A tehetséges japán diákok magyar vállalkozásoknál történő alkalmazása későbbi hídképző kapcsolatok megalapozását is szolgálhatja.


Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *